A Szonda Ipsos felmérése szerint a Fidesz szította az indulatokat

Belföld - 2006-09-22

Az ellenzéki érzelmű polgárok jelentős része is úgy gondolja, hogy a Fidesz prominenseinek, így Wittner Máriának és Orbán Viktornak a beszédei szerepet játszottak a tüntetések eszkalálódásában, az indulatok elszabadulásában - olvasható a Szonda Ipsos felméréséből.

A közvélemény-kutató intézet által szeptember 19-én és 20-án, ezer fő megkérdezésével végzett felmérést a Népszabadság pénteki számában idézte. Az indulatok elszabadulásának lehetséges okait vizsgálva a többség egyetért abban, hogy Wittner Mária felszólalása, amelyben forradalmat hirdetett, és az, hogy Orbán Viktor népi ellenállásra buzdított, szerepet játszhatott a helyzet eldurvulásában.

 

A kérdezettek 56 százaléka, ezen belül az ellenzékiek 42 százaléka úgy gondolja, hogy Wittner Mária fideszes képviselő hozzájárult az indulatok elszabadulásához, Orbán Viktor Fidesz-elnökről ezt a kérdezettek 51 százaléka, az ellenzékiek 29 százaléka gondolja így. Az ország lakosságának 93 százaléka hallott a miniszterelnöknek az MSZP május végi frakcióülésén elhangzott beszédéről, és mintegy 90 százalék közvetlenül hallotta vagy olvasott belőle részeket. A kialakult helyzet "morális válságként" való értékelésével a megkérdezettek mindössze 32 százaléka ért egyet. Egyharmaduk úgy gondolja, hogy az erőszakos cselekedetek előre megszervezettek voltak. A Szonda Ipsos szerint ők azt feltételezik, hogy a szervezők a futballhuligánok, a Fidesz, szélsőjobboldali csoportok, illetve általában az ellenzék. (forrás: MTI)