A tüntetők átadták petíciójukat a Parlamentnél

Belföld - 2006-09-25

Az Országgyűlés Civil Irodájának vezetője átvette a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől petíciójukat. A Makovecz Imre építész, Papp Lajos szívsebész, Hargitay András egykori világbajnok úszó, Melocco Miklós szobrászművész és Kelemen András fideszes parlamenti képviselő által is aláírt petíció alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását, ideiglenes kormány felállítását és a tárgyalások azonnali megkezdését követeli.

Az Országgyűlés elnöke elmondta, hogy közben újabb levél érkezett a Házhoz. Ebben tüntetők másik csoportja - Takács András vezetésével - azt közli, hogy az államfőhöz kívánnak fordulni. \"Ez is jelzi, hogy elindult egyfajta petícióverseny\" - tette hozzá Szili Katalin. \"Abban egyeztünk meg, hogy bármilyen olyan kérelmet, ami a Házhoz érkezik, a civil iroda vezetője vegye át a Ház nevében. Gondoskodunk arról, hogy az ilyen kérelmek eljussanak valamennyi képviselőhöz a frakciók útján\" - mondta Szili Katalin. A házelnök kifejtette: az alkotmány és a Házszabály egyértelműen rendelkezik a kérelmekkel, petíciókkal összefüggésben. Véleménye szerint mindabból, ami \"a követelésből nyilvánosságra került\", arra lehet következtetni, hogy vannak, akik megpróbálják a folyamatokat alkotmányon kívül helyezni. Hangsúlyozta, hogy ez jelentős alkotmányos aggályokat vet fel.

 

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) egy munkatársa hétfőn átvette ugyanazt a Kossuth téri tüntetők egy csoportjának képviselőitől származó petíciót, melyet a parlament civil irodája vezetőjének is átnyújtottak a tüntetők. A petíciót Őrfi József adta át az elnöki hivatal egy munkatársának - közölte Wéber Ferenc, az államfő sajtófőnöke.

 

Kelemen András fideszes országgyűlési képviselő az MTI-nek azt mondta, a petíció aláírása előtt nem egyeztetett a Fidesszel, de ennek szükségét sem látta. \"Mint országgyűlési képviselőnek jogom van eldönteni, hogy egy válsághelyzetben milyen megoldó lépéshez csatlakozom, véleményem szerint tárgyalásos alapot kell teremteni a Kossuth téri tüntetők követeléseinek\" - tette hozzá a politikus, aki szerint egy ilyen ügyben egy országgyűlési képviselő önállóan dönthet. Mint mondta, a Fidesz-frakciónak tagja, de a pártnak nem, mindenesetre, ha a Fidesz ebben az ügyben kérdést intézne hozzá, akkor természetesen áll ennek elébe. Hangsúlyozta: a törvényhozásért felelős képviselőként, lelkiismerete és legjobb tudása szerint döntött a beadványhoz való csatlakozásról, és szeretné ha mielőbb elindulnának a tárgyalások.

 

Az aláírók között szerepel még Molnár V. József neve is, emellett Pozsgay Imre, az MSZMP egykori köztársaságielnök-jelöltje, Szűrös Mátyás volt ideiglenes államfő és Tőkés László erdélyi református püspök neve is a papírra van nyomtatva, de aláírásuk nem szerepel rajta. (Pozsgay Imre neve helytelenül, i-vel van feltüntetve.) (forrás: MTI)