Augusztus 20-i budapesti rendezvények

Belföld - 2006-08-21

Szent István ünnepét Budapest számos helyszínén, a többi között a Városligetben, a Duna partján, valamint a Budai Várban rendezvények sokasága teszi emlékezetessé. A Vajdahunyadvár környékén megrendezett Kenyérfesztivál az államalapítás ünnepén délután színes programokkal várta az érdeklődőket.

Kertész József "Szent István Legendája" című meséjével szórakoztatta a legkisebbeket, majd Szvorák Katalin népdalénekes, Bornai Tibor, valamint a Bolgár Kulturális Fórum Egyesület néptánccsoportjának előadása nyújtott felejthetetlen élményt a látogatóknak.

 

A pékek rendi felvonulásával és az új kenyér ünnepi felszentelésével az aratáshoz, az új kenyérhez kapcsolódó népi hagyományok elevenedtek fel.

 

A Duna-parti vigasságok című hagyományőrző rendezvényt tizedik alkalommal rendezi meg a főváros az Erzsébet híd és a Lánchíd közötti pesti alsó rakparton. Augusztus 20-án délután a Nagyszínpadon a Német Kultúregyesület, az Ifjú Szívek Szlovákiai Magyar Hagyományőrző Táncegyüttes, majd a Tabán Szerb Néptánccsoport, a Zenepavilonban pedig a Galgamenti Duda Zenekar kápráztatta el műsorával a nagyérdeműt.

 

Szent István ünnepét délután a Budai Várban a mesterek felvonulásával és a Mátyás templom előtti ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntötték. Ezután a Palota Színpadon a Csík Zenekar, a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes, a Hévizgyörki Asszonykórus Népművészeti Egyesület, illetve a Szanyi Bokréta Hagyományőrző Néptánc Együttes fergeteges produkciója következett.

 

A Korona Színházban Palya Bea és Szokolay Dongó Balázs, továbbá a Villő Énekegyüttes lépett fel. Az Új Világ kertben a gyerekeket egész nap babajátszó, bábcirkusz, valamint egérderbi várta. (forrás: MTI)