Az LMP javaslatokat tesz a szociális pálya megbecsültségének növelésére

Belföld - 2017-11-12

Az LMP ötpontos javaslatcsomaggal kívánja elérni a szociális pálya megbecsültségének növekedését.

Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője a szociális munka napja alkalmából tartott vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: 93 ezer ember dolgozik ezen a területen, ők naponta több mint 800 ezer emberről gondoskodnak. Azonban ezt a pályát rendkívüli mértékben lebecsülték az elmúlt 27 évben, a munkakörülmények és a fizetések tekintetében is "cserben hagyták a szociális dolgozókat" - vélekedett.

A politikus közölte: a kialakult helyzetet pártja ötpontos javaslatcsomaggal orvosolná. E szerint meg kell emelni a dolgozók bérét, 30-40 százalékos azonnali béremelésre, később pedig 5-10 százalékos emelésre lenne szükség évente, továbbá be kell vezetni az életpályamodellt.

További pontként említette, hogy elfogadhatatlan, hogy sokan szociális végzettséggel közmunkásként dolgoznak, megbecsült közalkalmazottként kell őket foglalkoztatni.

A szóvivő közölte: emellett kezelni kell a súlyos létszámhiányt, mert legalább 10 ezer ember hiányzik a szakmából.

Kanász-Nagy Máté azt mondta, a családtagjukat gondozóknak lehetővé kell tenni, hogy az ápolást munkaviszony keretében végezhessék, és az ápolási díj rendszerét át kell alakítani, hogy legalább minimálbért kapjanak.

Egy háttérintézmény létrehozását is szorgalmazta, ahol szakmai, módszertani segítséget kaphatnak a szociális dolgozók.

Az LMP szóvivője megjegyezte: a hétfői parlamenti napot ennek a témának szánja a párt, minden parlamenti felszólalásukban ezzel foglalkoznak majd.

Egy a Jobbikkal való összefogás esélyét firtató kérdésre Kanász-Nagy Máté azt mondta: a Jobbik "gyakorlatilag egy politikai vállalkozás", amelynél valóban látható egyfajta változás, de hogy ez mennyire őszinte, valós, vagy csak marketing- és politikai célokat szolgál, nem tudni, erről a választók mondanak majd ítéletet. Úgy vélte, rendkívül zavaros a helyzet a Jobbikkal kapcsolatban, és a jelenlegi helyzetben nem lehet szó együttműködésről a párttal.