Az MSZP nem mondatja le a kormányfőt

Belföld - 2006-09-25

Az MSZP nem mondatja le Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt - erről Lendvai Ildikó, a párt frakcióvezetője nyilatkozott vasárnap este a Magyar Televízió A szólás szabadsága című műsorában.

A műsorban Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának vezetője továbbra is azt szorgalmazta, hogy az önkormányzati választás után az öt parlamenti párt állítson fel szakértői kormányt. Gyurcsány Ferenc lemondatásával az MSZP \"nem a köznyugalmat állítaná helyre, hanem végső válságba taszítaná az országot, éppen ezért ezt nem teszi meg\" - közölte Lendvai Ildikó.

      A szocialista frakcióvezető arra a kérdésre, egységes-e az MSZP-frakció Gyurcsány Ferenc mellett, azt mondta: \"soha nem volt ennél több, most már nem csak gazdasági, politikai, de erkölcsi ok is, hogy egységesek legyünk\".

Lendvai Ildikó kijelentette: ha valakinek eszébe jutna, hogy most váltson miniszterelnököt, akkor ezzel Magyarországon olyan korszakot nyitna, amelyben \"precedens igazolná, hogy erőszakkal kell a politikába belebukni\".

      Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője szakértői kormány létrehozására irányuló kezdeményezésüket megismételve kiemelte: most mindennél fontosabb, hogy helyreállítsák a közbizalmat a politika, a közügyek iránt.

Azért is tartják a legjobb megoldásnak az említett kezdeményezést, \"nehogy azt mondják, hogy Orbán Viktor vagy a Fidesz vissza akar térni a hatalomba\". Mint mondta, a demonstrációkat a gyülekezési jog szabályainak betartásával lehet folytatni. Az ellenzéki párt frakcióvezetője ugyanakkor provokatív szándékúnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc a jelenlegi helyzetben kampánykörútján körbejárja az országot.

       Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra a kérdésre, egységesek-e a liberálisok a kormánykoalíció és Gyurcsány Ferenc támogatásában, azt válaszolta: \"a liberálisok egységesek a kormányprogram támogatásában\", és úgy látják, a miniszterelnök elkötelezett az elképzelések megvalósításában.

A pártelnök közölte: ami egy hete történik, az valójában hosszabb ideje történik, amióta utcára viszik a politikát. A szikrát a kormányfő kiszivárgott beszéde jelentette, de ha az nem lett volna, lettek volna más szikrák - tette hozzá.

Kuncze Gábor nemmel felelt arra a kérdésre, a kialakult helyzet alkalmas-e Gyurcsány Ferenc és a kormány megbuktatására. Mint mondta, ez esetben \"érdekes demokráciánk lenne\", mert mindig lesznek vesztesek, akik nem fogadják el a többség döntését.

Ha a rendőrség a Magyar Televízió székházánál \"szétlövi a tüntetőket, ahogy egyébként meg kellett volna tenni\", mert világos különbséget kell tenni a szólás- és véleménynyilvánítás szabadsága és mások szabadságának korlátozása között, akkor most azt hallgathatnák, hogy rendőrállam van, diktatúra - mondta.

       Dávid Ibolya, az MDF elnöke közölte: \"akkor nincs veszélyben a magyar parlamenterizmus, hogyha a parlamenti pártok határozottan és egyértelműen fellépnek a parlament, és a parlamentarizmus ellen fellépőkkel szemben\"

Fontosnak nevezte, hogy a parlamenti pártokat ne folyamatosan a szembenállás jellemezze, hanem azok a közös megoldás érdekében együtt tudjanak dolgozni. \"Mindenképpen a parlamenti falain belül kell politikai kérdésekre politikai választ adni\" - hangsúlyozta.

Dávid Ibolya elsődlegesnek azt nevezte, hogy az utcai erőszakos politizálás szűnjön meg. Érdekük az, hogy az október 1-jei önkormányzati választás szabályosan, érvényesen és eredményesen történjen meg, október 2-tól azután megnyílik a lehetőség, hogy kérdéseket tegyenek fel és válaszokat kapjanak - tette hozzá.

(MTI)