Budapestre hívta dolgozni a határon túli magyar fiatalokat Demszky Gábor

Belföld - 2006-08-21

Budapestre hívta dolgozni a határon túli magyar fiatalokat Demszky Gábor főpolgármester vasárnap, aki az augusztus 20-i ünnepen azt hangsúlyozta, hogy Budapest az egész nemzet fővárosa. Demszky Gábor szerint sokan, köztük politikusok is, egyáltalán nem örülnek a külföldieknek.

"Még akkor sem, ha ők nagyobb részt határon túli magyarok. Ők azok a politikusok, akik Erdélyben magyar testvéreinknek, Budapesten pedig olcsó román munkásoknak nevezik ugyanazokat a magyar embereket" - jelentette ki a Városháza Parkban, a Liberálisok házánál rendezett ünnepségen.

 

"Augusztus 20-án arra bíztatom tehát a határon túli magyar fiatalokat, hogy jöjjenek minél többen át, dolgozzanak itt, vállalkozzanak Budapesten. Hozzák a feleségüket, a férjüket, a családjukat" - hangoztatta a főpolgármester, majd hozzáfűzte: "Budapesten minden egyes nap háromezer négyzetméternyi lakás épül átlagosan, rájuk várnak ezek a lakások, többek között".

 

Demszky Gábor szerint a kettős állampolgárságról szóló vita, hazug vita. "Nekünk az az érdekünk, hogy aki ide jön, itt dolgozik, itt fizet adót, az kapjon magyar állampolgárságot minél előbb" - mondta. Hangsúlyozta: Budapest ma is az egész magyar nemzet fővárosa. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen a főváros elöregedése, újra szélesre kell tárni Budapest kapuit. Az államalapító Szent István király Imre herceghez intézett intelmeiben úgy fogalmazott, hogy a soknyelvű ország erősebb az egy nyelvűnél.

 

"Az ő nyomában jártak Budapest alapítói is, akik sok kultúrájú fővárost építettek itt, a Duna partján" - mondta. Hozzátette: Magyarország fővárosát magyarok, németek, svábok, szerbek, szlovákok, zsidók együtt építették virágzó metropolisszá a XIX. század végére. Budapest ma is színes, multikulturális nagyváros, lakosságának legalább nyolc százaléka valamilyen kisebbséghez tartozónak vallja magát. A fővárosban ma hatvanezernél több külföldi állampolgár él tartósan - mutatott rá a főpolgármester.

 

Augusztus 20-án újra nemet kell mondani a bezárkózás, az idegengyűlölet és a kirekesztés minden egyes formájára - hangsúlyozta Demszky Gábor, akinek beszéde közben egy férfi - átgyalogolva az érdeklődök sorain - hangosan azt mondta: "Menjél haza, zsidó!" (forrás: MTI)