Csend és nyugalom uralkodott délelőtt a budapesti Kossuth téren

Belföld - 2006-09-21

Csend és nyugalom uralkodott csütörtök délelőtt a budapesti Kossuth téren, ahol sok turista társaságában mintegy száz-százötven ember várta a fejleményeket - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A tér vasárnap este folyamatosan kormányellenes tüntetések színtere. Csütörtök délelőtt békésen csordogáltak a percek a Parlament előtti füves területen a Rákóczi szobor mellett. Néhányan még mindig aludtak a földön, volt, aki nemzeti lobogóval takarózott, mások a sátrakban ettek. A közterület-fenntartó emberei sárga mellényben az éjszaka szemetét takarították. Több sátorba hajléktalanok tértek be. Itallal kínálták a tüntetőket, akik viszonzásul szendvicseket adtak nekik.

 

Az egyik sátorban hatalmas cipókat, méretes krumpliszsákokat halmoztak fel, a mellette levő gulyáságyúban három-négyszáz embernek készítenek pörköltet. Tucatnyi turistacsoport fényképezi folyamatosan a Kossuth téri csendéletet. A legnagyobb érdeklődést a Gyurcsány-kormánynak állított ravatal váltja ki. A koporsón kész kortárs installációt alakítottak ki a koalíciót becsmérlő, lemondásukat szorgalmazó rajzokkal, fotómontázsokkal, leveles üzenetekkel. Több karszalagos szervező intőn figyelmeztette a söröző fiatalokat, hogy rejtsék el az üvegeket, mert a "média csak arra vár, hogy az ilyen felvételekkel eltorzítsa a nép igazi forradalmának tiszta üzenetét".

 

Nevük és szervezetük elhallgatását kérő idősebb tüntetők - akik közül az egyiket professzor úrnak szólították társai - azt közölték a távirati iroda tudósítójával, hogy késő este "nagy érdeklődésre számot tartó bejelentést" várható. Addig - szavaik szerint - show-műsor lesz a Kossuth téren. Délig semmi erre utaló nem történt, üres a szónoki színpad is. (forrás: MTI)