Dávid Ibolya a középosztályról - zöld számot indít az MDF

Belföld - 2007-01-10

Zöld számot indít az MDF, amelyen a középosztály kérdéseit várják; az állampolgári javaslatokat Gyurcsány Ferencnek továbbítják majd a miniszterelnök és a párt megbeszélésén - jelentette be Dávid Ibolya, a Magyar Demokrata Fórum elnöke kedden Budapesten.

"A középosztály Magyarországon ismét nehéz helyzetbe kerül. Az államszocializmus évei alatt a polgárság és a burzsoázia volt a rendszernek a fő ellensége, ma pedig a középosztály anyagi és szellemi ellehetetlenítése folyik Magyarországon. A Magyar Demokrata Fórum kötelességének érzi, hogy a középosztály védelme érdekében fölemelje a szavát, és ráirányítsa a figyelmet mindazokra a jelenségekre, amelyik a középosztály érdekei ellen hatnak" - hangsúlyozta Dávid Ibolya. Hozzátéve: a középosztály helyzete válságosra fordult, és ezzel az egész ország indult meg egy olyan lejtőn, amely a dél-amerikai államokat jellemezte az elmúlt években.

A sajtóértekezleten az ellenzéki pártelnök elmondta: az MDF-frakció valószínűleg január utolsó hetében ül tárgyalóasztalhoz Gyurcsány Ferenccel, a megbeszélés témája a magyarországi középosztály helyzete lesz. Az ellenzéki párt tízpontos javaslattal és az állampolgárok által feltett kérdésekkel készül a megbeszélésre - tette hozzá a pártelnök.

A zöld számon és a vele párhozamosan működő e-mail címen tíz napig várják a hozzászólásokat a nap tizenkét órájában, a telefonvonalak végén nem politikusok ülnek majd. A 06-80-204-761-es ingyenesen hívható szám minden nap reggel nyolctól este nyolcig lesz elérhető január 10. után, az e-mail cím pedig a párt weboldaláról is elérhető.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy az MDF pontosan hogyan határozza meg a középosztályt, Dávid Ibolya elmondta: a középosztály az, amely az egész átalakulás terhét viseli, amely az ország működőképességéhez adó-, járulékbefizetéssel járul hozzá. Ide tartoznak egyebek mellett a kis- és középvállalkozók is, valamint az adófizetők nagy része.

Dávid Ibolya és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője december 18-án, parlamenti felszólalásukban jelentették be, hogy tárgyalást kezdeményeznek a miniszterelnökkel a középosztály helyzetéről. A meghívást Gyurcsány Ferenc elfogadta.

 

A kormányfő közölte: arra kéri az MDF-et, hogy a frakcióülés előtt néhány nappal tisztázzák, milyen témák lesznek napirenden. Arra vonatkozóan nincs előfeltétele, hogy nyilvános, részben nyilvános vagy teljesen zárt legyen az ülés.

Herényi Károly ezt követően az MTI-nek elmondta, hogy tízpontos javaslattal készülnek a megbeszélésre. A témák között szerepel az adórendszer megreformálásának és a büntetőadóknak a kérdése, a reformok továbbvitele, a korrupció elleni küzdelem, valamint a kisebb, de hatékonyabb állam kiépítése.

mdf.hu