Debrecen fontosabb Kósa Lajos számára, mint a pártelnökség

Belföld - 2006-08-18

Debrecen polgármestere nem tartja valószínűnek, hogy a Fidesz aláírásgyűjtésére válaszul visszavonnák a Gyurcsány-csomagot. Ezzel együtt úgy véli, a kormány csődbe vitte az országot. A Fidesz egyik "szimbólumaként" sem vágyik a pártelnöki székbe.

- Azon ritka kivételek közé tartozik a Fideszben, akik nem fogadták el a MIÉP vagy a Jobbik támogatását az önkormányzati választásokra. A többiek miért nem ennyire finnyásak?

 

- Debrecenben a jobboldali választási szövetséget a Fidesz, az MDF és a KDNP jelenti. Ettől sem jobbra, sem balra nem fogjuk szélesíteni a kört. Ami máshol előfordul, csak azt jelzi, hogy az önkormányzati választásokon tarka képet mutat a politikai paletta. Amikor az SZDSZ Salgótarjánban elfogadta a Munkáspárt segítségét, senki sem gondolhatta komolyan, hogy ez országosan azt jelenti, hogy a liberálisok összefogtak a szélsőballal.

 

- Tehát ön "természetes tarkaságnak" tartja, hogy a nyíltan uszító Franka Tibor élvezi a Fidesz támogatását ahhoz, hogy polgármester lehessen. Mintha ez az összefogás már kötelező lenne a Fidesz jelöltjeinek...

 

- Nincs ilyen központi utasítás, és végképp nem kényszer. Néhány helyen van összefogás a radikálisokkal, másutt nincs. Debrecenben nincs. Ha pedig a Fidesz vagy a Fidesz által támogatott jelöltek közül egy példát kiemelünk, akkor tévúton járunk. A valódi kérdés ma az, hogy megértessük az emberekkel: nagyon csúnyán átvertek bennünket. Ha ezt eltűrik, akkor mostantól semmi nem kérhető számon a politikusokon. Ez veszélyes, mert a demokrácia eszménye sérül. (forrás: Népszabadság)

 

A teljes interjú