DK: a kormány konszolidálja a kórházak adósságait!

Belföld - 2021-09-01

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy azonnal konszolidálja a kórházak adósságait.

A DK egészségügyi szakpolitikusa szerdai, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Orbán Viktor kormányzása alatt az egészségügy több szempontból is kritikus helyzetbe került, ezek közül az egyik a kórházak eladósodása. 2021-ben soha nem látott módon növekszik az állami kórházak adósságállománya, ami idén már augusztusban elérte a tavaly év végi szintet - jelentette ki Komáromi Zoltán, aki szerint legalább ötven milliárd forintos konszolidációra van szükség. Hozzátette, eközben a beszállító cégek is egyre nehezebb helyzetbe kerülnek.

Komáromi Zoltán annak a véleményének is hangot adott, hogy a kórházak menedzsmentje "esélyt sem kap arra", hogy ésszerűsítsen a kiadásokon, mert minden központosítva van.

El kell érni, hogy az állam az egészségügyi ellátásokat a valós költségek figyelembevételével finanszírozza - szögezte le. Egyúttal megígérte, hogy amennyiben 2022-ben a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára alakíthat kormányt, akkor megoldják azt, ami "Orbánéknak több, mint tíz éve nem sikerült".