Eddig húsz ezren akarnak kisebbségi önkormányzatot választani

Belföld - 2006-06-12

Ezidáig húszezer választó kérte kisebbségi névjegyzékbe vételét - közölte az Országos Választási Iroda. A legtöbben, 10122-en a cigány, 5312-en a német, 1810-en a szlovák, 1062-en a horvát, 417-en a román nemzetiség jegyzékébe kérték felvételüket. A 2001. évi népszámlálás szerint 443 ezren vallották magukat a 13 kisebbség egyikéhez tartozónak. 

       Eddig közel húszezer választó kérte kisebbségi névjegyzékbe vételét az Országos Választási Iroda (OVI) világhálós honlapján hétfőn délelőttig közzétett adatok szerint. Ez mintegy öt százaléka a 2001. évi népszámláláson magukat nemzetiségnek vallóknak.

A Magyarországon bejegyzett 13 kisebbség közösségeihez tartozók június 1. és július 15. között kérhetik a települési jegyzőnél a jegyzékbe vételt. Csak azok vehetnek részt az októberi őszi kisebbségi választásokon, illetve azok lehetnek a választásokon jelöltek, akik ebben az időszakban kérik a névjegyzékbe vételt.

A múlt évi törvénymódosítás óta most első alkalommal állítanak össze kisebbségi névjegyzéket. Korábban minden választójogosult szavazhatott kisebbségi jelöltre. A most októberben tartandó választáson, településenként egy szavazókört állítanak fel.