Egykori 56-osok nyilatkoznak a hétfői eseményekről

Belföld - 2006-09-25

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléke megcsúfolásának tartja \"a szélsőjobboldal és a futballhuligánok közös budapesti garázdálkodását\" állásfoglalásában több mint hatvan 1956-os elítélt, illetve hozzátartozója.

Az állásfoglalásban hazugnak nevezik az 56-os jelképek felhasználását a \"demokráciaellenes erőszak álcázására\", illetve az 56-os zászlók lobogtatását, a szovjet emlékmű rombolását, a rendőrség ÁVÓ-nak nevezését, és az 50. évforduló időpontjának felhasználását a legitim, demokratikus kormány elleni kampányra.

 

A Magyar Televízió ostroma az erőszak öncélú fitogtatása volt az aláírók szerint, amely - mint fogalmaznak - a forradalom emlékével összeegyeztethetetlen. Felelősnek tartják az erőszak kirobbanása és végkifejlete miatt azt a politikai erőt, amely a \"budapesti hídfoglalás, a főváros traktoros megszállása, a televízió ostroma kapcsán a legitim kormánnyal szembeni ellenállásra buzdít\".

 

A dokumentumot többek között Darvas Iván, Donáth Ferenc, Dornbach Alajos, Fejtő Ferenc, Gyenes Judit (Maléter Pálné), Halda Alíz, Kende Péter, Litván György, Pomogáts Béla, Rajk László és Vásárhelyi Mária látta el kézjegyével. (forrás: HVG/MTI)