Elindult a jovonk.hu

Belföld - 2007-01-17
Sajtótájékoztatón mutatta be Soltész Miklós a Fidesz Jövőnk című vitasorozatának honlapját, a www.jovonk.hu-t, és Vukovich Gabriella és Keresztes Mónika segítségével számolt be az eddigi tapasztalatokról

A KDNP-s politikus a weblapról elmondta: az igazságosság témakörében egy vitaindító tanulmányt tette közre, ami reményeik szerint olyan gondolatokat gerjeszthet, melyek segítséget nyújthatnak a kutatásokban. Kiemelte azt is, hogy a honlapon található agóra menüpont alatt ismert közéleti személyiségek - nemcsak a polgári oldalon állók - vallanak az igazságosságról. A videótárban pedig Pesty László rövidfilmjei találhatóak, melyeken többek között Fábry Sándor, Morvai Krisztina, Tőkéczki László, Jókai Anna és Hankiss Elemér szólalnak meg.

A vita értelme, hogy a tapasztalatokat összegyűjthessük - vette át a szót Vukovich Gabriella. A közgazdász szerint az igazságosság nem feltétlenül egyenlő az egyenlőséggel. "Ennél azért jóval differenciáltabb a kép" - jegyezte meg. Mint fogalmazott, a diákok között végzett kutatásai alapján arra jött rá, hogy a fiatalok jóval érzékenyebbek az igazságosságra, mint a felnőttek. Hozzátette azt is, hogy a diákok a korai életesélyek - középiskola választás - alakulását látják lényeges szempontnak, emellett pedig igen kritikusak a közoktatással, mely véleményük szerint nem készíti fel őket a felnőtt életre és a továbbtanulásra. Az állam hibájaként azt rótták fel, hogy nem fejezi ki azt a preferenciát a diákok felé, amit a munkaerőpiac tükröz. Vukovich Gabriella végül arra hívta fel a figyelmet, hogy a diákok a kétkezi munka becsületét hiányolják. "Ezt vissza kellene adni mielőbb" - zárta gondolatait.

 

Keresztes Mónika a nagycsaládosoknál szerzett tapasztalatokról szólva elmondta, hogy a megszorítások leginkább ezen a rétegen csapódik le. A bajok skálája igen széles, a sorozatos kedvezménymegvonások és áremelkedések kifejezetten nehéz helyzetbe hozzák a több gyereket nevelőket - összegezte a látottakat Keresztes, aki a mikró- és középvállalkozók problémáiról is szólt. Mint közölte, a vállalkozók a piacvesztés és jövedelemcsökkenés következtében sorozatos elbocsátásokra kényszerülnek. Ez a réteg a multik adókedvezményeit tartja igazságtalannak - hangsúlyozta.

 

A munkacsoport holnap Gyöngyösre, egy autista otthonba látogat, a következő hét elején pedig Salgótarjánba, ahol a "jobb módban élő" lakótelepek lakóival találkoznak majd.

 

A Jövőnk honlapja: www.jovonk.hu

 

fidesz.hu