Gergényi Péter: a rendőrség jelezte a szervezőknek a közelgő vihart

Belföld - 2006-08-22

A rendőrség jelezte a szervezőknek a közelgő viharról szóló jelzést, de akkor már nem volt mit tenni - mondta Gergényi Péter, Budapest rendőrfőkapitánya a Nap-keltében. A rendőrfőkapitány hozzátette: 20 óra 40 perckor a siófoki vízirendészek értesítették budapesti kollegáikat a viharról.

A BRFK munkatársai ekkor a meteorológiai szolgálattól és a székesfehérvári rendőröktől kértek tájékoztatást. Miután 20 óra 46 perckor mindkét forrás megerősítette a közelgő vihar hírét, azonnal riasztották a szervezőket és a Dunán tartózkodó hajókat. Kiemelte: két, két és fél óráig is eltartott volna, mire a tömeget sikerül szétoszlatni. Gergényi elmondta: az egyik szálloda tetején tartózkodott a kivitelező Nexus Kft. egyik munkatársa, őt értesítették a BRFK összekötő tisztjén keresztül, de akkor már késő volt, mivel már "csak percek álltak rendelkezésre".

 

Gergényi szerint a szervezők ennek ellenére elvileg megtehették volna azt, hogy mikrofonon keresztül tájékoztassák az embereket. Arra az újságírói kérdésre, hogy a rendőrök ezt miért nem tették meg, Gergényi azt mondta: a rendőrök nem álltak a mikrofonok közelében, ráadásul ez nem a rendőrök dolga lett volna. A Dunán lévő hajókkal kapcsolatban a rendőrfőkapitány azt mondta: "a Dunán alanyi joga tartózkodni mindazoknak, akik megfelelő engedélyekkel rendelkeznek". Hozzátette: a hajók törvényesen tartózkodtak a folyón. Gergényi felhívta a figyelmet arra: a meteorológiai szolgálattól a vihar jellegére nem kaptak választ, csak arra, hogy vihar közelít.

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke szerint több jelzést is küldtek

 

Folyamatosan küldtek riasztásokat a katasztrófavédelemnek a közelgő viharról - közölte Dunkel Zoltán, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a műsorban. Általános riasztást már vasárnap délelőtt is küldtek a viharról, majd később is, amikor délután öt óra körül a viharzóna "belépett" az országba - mondta a Meteorológiai Szolgálat vezetője. Hozzátette: a 19 óra 39 perckor küldött riasztásban szerepelt először, hogy a vihar a közép-magyarországi régiót érinti.

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelzés miért régióra és miért nem a fővárosra vonatkozott, Dunkel Zoltán azt mondta: a katasztrófavédelemmel kötött korábbi megállapodásban azt rögzítették, hogy a jelzést a statisztikai régiók alapján teszik. Kiemelte: kollegája e szerint járt el. Dunkel Zoltán szerint azt, hogy a vihar intenzív zónája a tűzijáték helyszínét érinti, csak "az utolsó néhány tíz percben lehetett valószínűsíteni". Arra kérdésre, miért nem gondoltak a meteorológiai szolgálat munkatársai arra, hogy visszajelzés hiányában az e-mailen történő tájékoztatás mellett telefonon is értesítsék a katasztrófavédelmet, Dunkel Zoltán azt mondta: "legközelebb esetleg be kell építeni egy visszajelzési rendszert".

 

Szilvásy: pánik tört volna ki, ha tájékoztatják a tömeget

 

Ha a fővárosi vihar előtt húsz perccel tájékoztatják az augusztus 20-i tűzijátékra összegyűlt tömeget, pánik tört volna ki - közölte a kancelláriaminiszter a Nap-keltében. "Arra lehet, hogy elég lett volna, hogy pánikot keltsünk" - mondta Szilvásy György. Hangsúlyozta: "a vizsgálati folyamat azt egyértelműen feltárta, hogy itt olyan vis major meteorológiai helyzet állt elő, amelyről senki nem tudott, hogy be fog következni". Hozzátette, ennek ellenére hiba volt az, hogy a katasztrófavédelemnél a meteorológiai szolgálat jelzéséről szóló e-mailt nem olvasták el. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a jelentésből nem lehetett volna következtetni a vihar mértékére.

 

Szakértői véleményekre hivatkozva a kancelláriaminiszter azt mondta, ha a tűzijáték helyszínén a 120-130 kilométeres óránkénti sebességgel tomboló vihar helyett a szél ereje óránként csak 80-90 kilométer lett volna, akkor "emberéletben nem történik nagy valószínűséggel kár (...) nem dönti ki a nagy fákat, mint ahogy ez bekövetkezett, nem emeli meg a tetőt és nem szakítja le a tetőket".

 

Azzal kapcsolatban, hogy a meteorológiai szolgálat régióra vonatkozó riasztást küldött, Szilvásy György azt mondta: "a kormányrendelet, amely ezt a jelentéstételi kötelezettséget előírja, egyébként ez év februárjától az elmúlt évek vihartapasztalatai alapján született, az pedig pont arról szólt, hogy a lehető legpontosabban kell megmondani azt, hol várható a vihar".

 

Arra az újságírói kérdésre, hogy a szolgálat ennek fényében hibázott-e, a kancelláriaminiszter azt mondta: a vizsgálat tisztázza majd, hogy a viharzónát meg lehetett volna-e határozni pontosan. A vizsgálatnak ezt az elemét kedden hozzák nyilvánosságra - tette hozzá. Kiemelte: míg a tűzijáték helyszínén 120-130 kilométeres óránkénti sebességgel tombolt a vihar, Újpesten már csak 40-50 kilométeres óránkénti sebességgel.

 

Szilvásy György beszámolt arról is, hogy a tűzijátékot lebonyolító cég - a Nexus Kft. - a kormányzat kérésére nem nyilatkozik, mivel azt kérték a cég képviselőitől, hogy a vizsgálat lezárultáig ne álljanak a nyilvánosság elé. Hozzátette: Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány is az ő engedélyével nyilatkozott az ügyben. A kancelláriaminiszter szerint a vizsgálat tisztázza a Nexus Kft. szerepét is, de az eddigi vizsgálati jelentés azt állapította meg, hogy "sem közvetett, sem közvetlen felelőssége nincsen" a katasztrófa bekövetkezésében. (forrás: MTI)