Gyurcsány: a csökkenő gázártámogatásra jövőre 100 milliárd forint jut

Belföld - 2006-08-23

A konvergenciaprogram célul tűzi ki, hogy a strukturális reformok keretében igazságosabbá alakuljon az ártámogatási rendszer, ezen belül is a gázártámogatás, amelyre ebben az évben 150 milliárdot, jövőre pedig 100 milliárd forintot fordít a kormány - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

A kormány szándéka, hogy a gázártámogatást hosszú távon is fenntartja - közölte Gyurcsány. A támogatást a háztartások 30-40 százaléka kapja, azok, amelyek arra a legjobban rászorulnak.

 

"Célzott szociális rászorultság keretében jövőre a gázár kifizetéséhez támogatást nyújtunk, ami azt jelenti, hogy a lakosság 500 milliárd forintos gázszámlájának 20%-a erejéig képes gázártámogatást adni az állam, ami megközelítőleg 1,2 millió háztartást érint, és háztartásonként átlagosan 80 ezer forintot jelent" - fogalmazott a kormányfő.

 

A jövő évi 100 milliárd forintos támogatásnak két forrása van: a hazai kitermelésű gáz után befizetett 70 milliárd forint összegű bányajáradék, és a költségvetésből nyújtott 10-30 milliárd forintos direkt támogatás - tette hozzá a kormányfő, kifejtve, hogy a lakosság nagyobb része annyit fog fizetni a gázért, amennyiért azt az ország külföldről beszerzi.

 

A tömegközlekedési díjszabási rendszer átalakítására rátérve Gyurcsány Ferenc elmondta: a kormány közszolgáltatási szerződést kíván kötni a MÁV-val és a BKV-val, amelynek keretében évi 100 milliárd illetve 30 milliárd forint támogatást ad, ugyanakkor mindent elkövet, hogy négy évenként szanálja ezeket a társaságokat.

 

A kormányfő szólt arról, hogy a tervezett áremelkedések jövőre 6,2 százalékos, 2008-ban 3,3 százalékos, 2009-ben 3 százalékos átlagos inflációt eredményeznek. A tervezett kiadáscsökkentő lépések összességében azt jelentik, hogy a GDP 6 százalékának megfelelő összeggel mérséklődik az állam kiadása - mutatott rá.

 

A már ismert bevételnövelő intézkedések mellett a 2008-ban bevezetendő ingatlanadót említette Gyurcsány Ferenc. "A ma ismert intézkedésekkel és a kitűzött reformokkal megvalósítható a konvergenciaprogram, s ha a világgazdasági körülmények radikálisan nem változnak, akkor nincs szükség további egyensúlyjavító, kiigazító lépésekre, azaz második vagy harmadik csomagra" - szögezte le a kormányfő.

 

Az euró előszobájába, az ERM II. rendszerbe 2007-2009 között léphet be Magyarország - közölte a kormányfő, aki ismét kitért az elől a kérdés elől, hogy melyik évben képes Magyarország belépni az euróövezetbe. (forrás: MTI)