Gyurcsány: van, amiből engedünk a 6 hét alatt, de van, amiből nem

Belföld - 2006-06-10
Július végére le kívánja zárni a kormány a ma bemutatott, jelentős átalakításokat és költségvetési egyensúlyjavítást előirányzó intézkedés-csomag tárgyalását, hogy azok minél hamarabb törvényi erőre emelkedjenek.

Csütörtökön délelőtt már érdemi egyeztetés lesz a kormányzati tervekről az OÉT-ülésen, melyek rendszeresek lesznek a következő hetekben.

      Gyurcsány Ferenc a kormány kompromisszum-készségét jelezve (konkrétumok nélkül) elmondta, vannak olyan pontok, melyekből hajlandóak engedni, de vannak olyanok, melyekből nem. Érzékeltette, hogy a kijelölt államháztartási hiánycsökkentési pályától érdemi eltérés nem lehetséges. Előrebocsátotta: olyan javaslatokat fogadnak csak el, amelyek nem visszafordulást, hanem előremutatást jelentenek. "A vége az kell, hogy legyen, hogy Magyarország rendet tesz egy sor dolgában" - szögezte le.

       A miniszterelnök emlékeztette az ülés résztvevőit, hogy a kormány nem szegte meg a tavaly őszi OÉT-megállapodást és jelezte, hogy az idei első negyedéves reálbér-emelkedés (5.7%) jóval meghaladja az egész évre tervezettet. 2006-ra a megállapodásban rögzített 3.0-3.5%-os reálbér-emelkedés meglesz - vetítette előre. A várható intézkedések hatásai miatt 2007-ben és 2008-ban azonban nem, vagy csak szerény mértékű reálbér-emelkedésre lehet számítani - tette hozzá.