Három halottja és mintegy száz sebesültje van a budapesti viharnak

Belföld - 2006-08-21

Három halottja és mintegy száz sebesültje van az előzetes adatok szerint a vasárnap esti budapesti viharnak. A halottak és sebesültek pontos számát egyelőre nem tudják megmondani. A katasztrófavédelem ügyelete azt erősítette meg, hogy a Lánchíd és Margit-híd között között két ember halt meg, másik kettő súlyosan megsérült, mert a vihar rájuk döntött egy fát.

Három könnyű sérültje is van a balesetnek. A vasárnap esti tűzijátékot több százezer ember nézte a budapesti Duna parton, a budai Várban és környékén. A fővárosra zúdult viharos szél fákat csavart ki, faágakat tört le, tetőcserepeket sodort le, a nézők tömegében pánik tört ki.

 

Az MTI által elért budapesti kórházakba, mentőállomásokra mintegy 250 embert szállítottak. Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője vasárnap éjfélkor arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy két ember halálát tudják megerősíteni. Ők a budai rakparton vesztették életüket, ahol a Margit-híd és a Lánchíd között egy fa dőlt a tűzijáték nézőire. Két ember súlyosan, három könnyebben megsérült. A katasztrófavédelem a mentőkre hivatkozva még egy ember - meg nem erősített - haláláról adott tájékoztatást.

 

A Dunán felborult egy kishajó, ennek utasai közül egy vagy két ember eltűnt. Őket nagy erőkkel keresik a Dunán, felkutatásukat nehezíti az éjszakai sötétség. Összeütközött egy sétahajó és kishajó is, itt személyi sérülés nem történt. Dobson Tibor elmondta, hogy ezres nagyságrendben érkeztek bejelentések a tűzoltókhoz, a mentőköz és a rendőrséghez.

 

Sérülteket szállítottak a budapesti kórházakba

 

Az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe 55 főt szállítottak be, főleg fej és koponyasérülésekkel - tájékoztatta az MTI-t dr. Kárpáti Vilmos. A főorvos elmondta: mentők, magánszemélyek, de rendőrségi autó is szállított be sérülteket a kórházba. Életveszélyes állapotú sérültjük nincs. Három orvos dolgozik a sérültek ellátásán.

 

A Péterfy Sándor utcai kórházba közel száz sebesültet szállítottak be, főként súlyos sérülésekkel. Az ügyeletet teljesítő adminisztrátor elmondása szerint leginkább fejsérülések vannak, cserepek, téglák, faágak zuhantak az emberekre. Volt olyan is, akit villámcsapás ért. Az összes váró, műtő és röntgen tele van sérültekkel, öt-hat orvos folyamatosan dolgozik az ellátásukon - tette hozzá a kórház alkalmazottja.

 

Az Uzsoki utcai Kórház ügyeletes traumatológiájára eddig csaknem tíz sebesültet szállítottak. Ők főként könnyebben sérültek, de egy súlyos combcsont töréses beteget is el kellett látniuk - mondta az MTI-nek dr. Kárpáti Zoltán ügyeletvezető főorvos. Az újpesti Árpád Kórházba tíz-húsz közötti sérültet szállítottak, akiket folyamatosan látnak el - közölte az ügyeletes orvos.

 

Az MTI értesülései szerint a Máltai Szeretetszolgálat mentőállomására mintegy negyven embert szállítottak be. Közülük hárman szorultak orvosi ellátásra. A beszállítottak között több két-három éves, szüleitől elsodródott gyermek volt. A Központi Honvéd Kórház traumatológiai osztályának ügyeletese azt közölte: hozzájuk nem szállítottak be sérülteket.

 

A kidőlt fák, leszakadt faágak, tetőről lesodort cserepek nagyon sok parkoló gépkocsit megrongáltak. Komoly károk keletkeztek különböző épületekben. Az MTI helyszínen lévő tudósítói arról számoltak be, hogy Buda több pontját lezárta a rendőrség, mivel a tűzszerészek a tűzijáték alatt fel nem robbant pirotechnikai eszközöket keresnek. Lezárták a Lánchidat, a budai Alagutat, a Gellért-teret, a Hegyaljai út egy részét. A Móricz Zsigmond körtérnél teljesen víz alatt áll a Villányi út. Demszky Gábor főpolgármester az éjszakai órákban összehívta a fővárosi védelmi bizottság rendkívüli ülését. (forrás: MTI)