Hét plusz egy pontos családpolitikai intézkedéscsomagot javasol a DK

Belföld - 2019-03-04

A Demokratikus Koalíció elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.

Gyurcsány Ferenc hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt száz esztendő során összesen három olyan év volt, amikor kilencvenezernél kevesebb gyermek született Magyarországon. Mind a három év erre az évtizedre, a Fidesz kormányzására esett, ami bizonyítja, hogy a Fidesz családpolitikája kifejezetten kudarcos - hangoztatta.

Azt mondta, háborúk idején kevesebb gyermek születik, ez az ország pedig kilencedik éve "lényegében hadiállapot alatt él", mert a kormány háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő magyarokkal is. Gyurcsány Ferenc kijelentette: véget kell vetni a politikai, közéleti hadiállapotnak, külföldön és itthon is.

A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a "rabszolgatörvényt". Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv - fogalmazott.

Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást és azért legalább a minimálbért kell fizetni - sorolta tovább a pártelnök. Gyurcsány Ferenc követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön - mondta.

A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni, vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat - közölte.

Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni - ismételte meg végül egy korábbi javaslatukat.

Gyurcsány Ferencet a kérdések során szembesítették azzal, hogy a negyven éve tartó népességfogyás miatt folyamatosan csökken a szülőkorú nők száma. A pártelnök azt felelte, hogy nyilvánvalóan sokrétűek az okok, de 2011-től a születések számában megfigyelhető egy radikális, közel tíz százalékos csökkenés. Semmi nem bizonyítja, hogy ennek a kormánynak a családpolitikája bármilyen eredményt hozott volna - értékelt.

Elismerte, hogy valóban nő a termékenységszám, de - mondta - "végtelenül messze vagyunk" attól a termékenységszámtól, ami alkalmas lenne arra, hogy a magyar népességszám megmaradjon.

Gyurcsány Ferenctől megkérdezték, hogy meghallgatták-e őt vagy a feleségét a közelmúltban elfogott bolgár üzletember, Cvetan Vaszilev ügyében. A politikus azt kérte az őt kérdező újságíróktól, hogy tekintsék át az ügyben indított és megnyert pereiket.

Dobrev Klára a DK EP-listájának a vezetője, aki egy új, erős Európáért, az európai egyesült államokért száll síkra - felelte arra a felvetésre, hogy felesége készül-e egyéb politikai szerepet is vállalni. Gyurcsány Ferenctől többször is megkérdezték, nem összeférhetetlen-e, hogy felesége a DK EP-listavezetője, miközben vezeti az Altus Zrt. nevű céget is. A pártelnök azt felelte, hogy ezt a kérdést az elmúlt napokban Dobrev Klára, illetve a DK szóvivője is többször is megválaszolta.

A DK már évekkel ezelőtt eljuttatta azt az írásos javaslatát az Európai Tanácshoz, az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamentnek, amelyben felvetik, hogy korlátozni kellene a magyar kormány döntési jogát a Magyarországnak jutó pénz felhasználása során - közölte egy újabb kérdésre. Hangsúlyozta: nem az országtól akarnak pénzt elvenni, hanem a kormány lehetőségeit szeretnék korlátozni és ellenőrizni.