Iszapömlés - Jobbik: a társadalom nem tartja igazságosnak az ítéletet

Belföld - 2019-02-04

A Jobbik szerint az igazságosabb ítélet felé tett apró lépés, hogy a vörösiszapper megismételt eljárásában kimondták a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét, de a társadalom igazságérzetével nem esik egybe az elsőfokú ítélet.

Kepli Lajos jobbikos országgyűlési képviselő hétfői budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: a 2010-es iszapömlés körülményeinek vizsgálatára létrehozott, általa vezetett parlament bizottság már több mint fél évtizede megállapította a Mal Zrt. vezetőinek felelősségét. Hozzátette: az üzem működésében "benne volt a katasztrófa lehetősége".

Iszapömlés az ajkai térségben - az iszapfolyam útja.

2012-ben megszületett a vádirat az ügyben, amely azonban fellebbezések esetén még most sem zárulhat le.

Tíz ember bűnösségét mondta ki a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszék hétfőn. Az első- és a másodrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját és műszaki vezérigazgató-helyettesét letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Öt vádlottat felmentettek.

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vá