Kárpátaljára látogat a kormányfő

Belföld - 2007-01-12

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap az ukrajnai Csongorra és Munkácsra látogat, ahol Viktor Juscsenkóval, Ukrajna elnökével, valamint magyar szervezetek képviselőivel találkozik. A tárgyalások során energetikai együttműködésről és a kárpátaljai magyarság helyzetéről is szó lesz.

Az ukrán kezdeményezésre megvalósuló kárpátaljai tárgyalás napirendjén a kétoldalú politikai és gazdasági kapcsolatok olyan időszerű kérdései szerepelnek, mint az energetikai együttműködés, a kárpátaljai magyarság helyzete, valamint Ukrajna integrációs törekvéseinek magyar támogatása. A találkozó keretében a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök közösen avatja fel a csongori magyar tannyelvű iskolát. A tanintézmény igazgatójának Gyurcsány Ferenc magyar nyelvű könyveket és lexikonokat ad át.

 

 Látogatása során a kormányfő a kárpátaljai magyar szervezetek képviselőivel is találkozik. A megbeszélésen Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, illetve Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke mellett a közösség más társadalmi és vallási vezetői is jelen lesznek.Kárpátaljai látogatására a miniszterelnököt elkíséri felesége, Dobrev Klára.

 

Magyarország és Ukrajna között rendszeres és folyamatos a magas szintű érintkezés. Gyurcsány Ferenc és Viktor Juscsenko legutóbbi rövid személyes találkozójára az 1956-os forradalom 50. évfordulója alkalmából rendezett budapesti megemlékezés adott alkalmat.