Koronavírus - MSZP: halasszák el a praxisközösségek létrehozását!

Belföld - 2021-02-17

A háziorvosok praxisközösségbe történő beléptetésének elhalasztását javasolta szerdán az MSZP egészségügyi kabinetjének tagja.

Szelényi Zoltán orvos-közgazdász az Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP-) képviselővel tartott, az EP-képviselő Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, a koronavírus elleni oltással kapcsolatos feladatokat a háziorvosi karra terhelték úgy, hogy az orvosok nem kapnak érdemi segítséget és logisztikai támogatást.

Hozzátette: a helyzetet nehezíti, hogy a kormány bejelentette, a háziorvosok akkor kapnak béremelést, ha praxisközösségbe tömörülnek.

Véleménye szerint a praxisközösség szakmai feltételei homályosak, és a feltételek teljesítése többletfeladatokat ró majd a háziorvosokra, továbbá nem oldja meg a háziorvoshiányt. Kérdés az is, vállalják-e mindezt a nyugdíjkorhatár előtt álló orvosok - mondta.

Szelényi Zoltán szerint a praxisközösség erőltetése azzal is járhat, hogy márciustól nem lesz elég háziorvos a koronavírus elleni vakcina beadásához. A járvány utánra kellene halasztani a háziorvosok számára február 28-áig előírt kötelező nyilatkozattételt a praxisközösséggel kapcsolatban - javasolta.

Ujhelyi István arról beszélt, hogy több információt és átfogó tájékoztatást vár a koronavírus gyermekekre gyakorolt hatásáról. Azt kérdezte, mit tervez a kormány hosszú távon a 18 év alattiak és a kisgyermekek esetében az oltással kapcsolatban.