Közigazgatási reform: régiók már vannak

Belföld - 2006-06-13

Több mint 365 milliárd forint területfejlesztési támogatást kaptak a magyarországi régiók az elmúlt 10 évben. 2007 és 2013 között 6500 milliárd forintnyi uniós támogatásra számít Magyarország, ennek háromnegyedét az elmaradt régiók kapják majd.

     A II. Nemzeti Fejlesztési Terv az elsőhöz hasonlóan tervezi elosztani a forrásokat, ami azt jelenti, hogy a fejletlenebb településeken mintegy 45 ezer forinttal, a fejlettebb vidékeken viszon csak 1500 forintnyi támogatással számol fejenként. A korábbi években ennek 75 %-át az Unió adta, a jövőben ez 80%-ra emelkedik, tehát a központi költségvetés a területfejlesztési támogatásnak mindössze 20%-át állja. A 2007 és 2013 között remélt 6500 milliárd forintnyi uniós támogatás egyharmadát a kormány infrastrukturális fejlesztésekre fordítja, a fennmaradó kétharmadról a regionális fejlesztési tanácsok dönthetnek majd.

       Magyarországot ma hét régió fedi le. Az Észak-Magyarországi Régióhoz tartozik Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye. A Közép-Magyarországi Régiót Pest megye és a főváros alkotja, az Észak-Alföldi Régió határait Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye adja. A Dél-Alföldi Régió Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyét irányítja. A Dunántúl három régióra oszlik. A Nyugat-Dunántúli Régió Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye közigazgatását egyesíti. A Közép-Dunántúli Régió Komárom, Fejér és Veszprém megyét szervezi. A Dél-Dunántúli Régió pedig Baranya, Somogy és Tolna megye fejlődéséért felelős.

Ma.hu