LMP: az uniós kutatási forrásokért is folyik az egyetemek "kiszervezése"

Belföld - 2021-01-28

- A Fidesz az Európai Unióból várható jelentős kutatás-fejlesztési források felett is gyakorolni akarja a hatalmat, még akkor is, ha elveszíti a következő választást - mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján az LMP frakcióvezetője, aki szerint az ezen források feletti döntési jogért is folyik az egyetemek "kiszervezése".

Keresztes László Lóránt kijelentette: politikai és hatalmi szándékok jelennek meg az egyetemek modellváltása mögött. Szerinte azért szeretné a kormányzat alapítványi fenntartásba adni az egyetemeket, mert azok élére maga nevezné ki a kuratóriumokat, amelyek nemcsak teljes döntési jogkörrel bírnak majd, hanem a vagyonnal is gazdálkodhatnának.

Arra azonban szerinte nincs biztosíték, hogy a vagyont a későbbiekben is a felsőoktatás céljaira használnák. Elvesznek majd a munkajogi garanciák is, és már most hallani jelentős létszámleépítésről - fűzte hozzá.

Keresztes László Lóránt kormányzati hazugságnak nevezte, hogy az érintett intézményeknek valódi beleszólásuk lenne az átalakulás folyamatába. Szerinte ahol támogató döntések születtek, ott ezt "kizsarolták".

Ugyancsak hazugság, hogy a nagy vidéki tudományegyetemek megtarthatnák az orvosi karokat. "Kiderült, hogy a miniszterelnök személyesen részt vesz a döntési folyamatban, és ő ezt nem így gondolja" - mondta.

Az átalakítás az egyetemek városait, megyéit, régióit is érinti - hangsúlyozta. Azt mondta, Pécs, Szeged vagy Debrecen térsége az unió húsz legszegényebb régiója között van, az egyetemeknek itt óriási a gazdasági jelentőségük, így ezen térségek ellen is támadást intéz a kormányzat.