LMP: jogtalan az ÁSZ büntetése

Belföld - 2018-01-05

Az LMP szerint az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jogtalanul helyezett kilátásba büntetést pártjuk irodabérlésével kapcsolatban.

Kanász-Nagy Máté, a párt szóvivője pénteki sajtótájékoztatóján számolt be arról: megküldték észrevételeiket a számvevőszéknek azon jelentéstervezetről, amelyben a párt gazdálkodását vizsgálta, és amelyben 8,8 millió forint bírságot helyezett kilátásba. Mint mondta, tételesen cáfolták a számvevők megállapításait arról, hogy alacsony lenne az LMP 400 ezer forintos irodabérlési költsége.

A szóvivő koncepciós eljárásnak nevezte a vizsgálatot, és kijelentette: az ÁSZ a törvényi előírások ellenére sem hozta nyilvánosságra, milyen módszertan szerint nézte át a pártok irodabérlésének pénzügyi adatait. Még azt az értékbecslői véleményt sem adták át számukra, amely alapján 600 ezer forintra taksálták a bérleti díjat - fűzte hozzá.

Az LMP azt is kifogásolja, hogy a számvevőszék döntésével szemben nincs fellebbezési lehetőség, ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Kijelentette: a Fidesz újabb szintet lépett a demokrácia felszámolásában, amikor az egykori fideszes képviselő által vezetett ÁSZ-t a kampány szereplőjévé tette. Az ÁSZ a Fidesz meghosszabbított kezeként politikai alapon osztogat büntetéseket, ezért működése most már közelebb áll a választási csaláshoz, mint azokhoz a feltételekhez, amelyeknek meg kellene felelnie - mondta az ellenzéki politikus.