Medián: "Bányában az MSZP, csúcson a Fidesz"

Belföld - 2006-08-24

Augusztus elején tovább gyengültek a kormánypártok, a csalódottak átáramlása a Fideszhez ma már egyértelmű - olvasható a Medián felmérésében, amelyet a hvg.hu ismertetett. Hasonló különbséget legutóbb az MSZP által elbukott európai parlamenti választások után mért a közvélemény-kutató intézet.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke már a negyedik legnépszerűbb magyar politikus - Dávid Ibolya, az MDF elnöke, Sólyom László köztársasági elnök és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke után. A Medián augusztus 4. és 8. között készült, 1200 fős országos reprezentatív felméréséből kiderült, hogy augusztusban folytatódott a kormánypárti szavazók elbizonytalanodása, és erősödött a Fidesz.

 

A megszorító intézkedések bejelentése óta az MSZP támogatottsága folyamatosan csökkent, és bár júliusig ennek a veszteségnek csak körülbelül a harmada jelent meg többletként a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség oldalán, augusztusban már jelentősen megugrott a nagyobbik ellenzéki párt támogatottsága.

 

A közvélemény-kutatási eredmény szerint a szavazókorú népesség 40 százaléka a Fideszre, 26 százaléka az MSZP-re szavazna, a választani tudó "biztos" szavazók körében pedig 56-35 ez az arány - hasonló mértékű ellenzéki fölényt legutóbb az EP-választást követően mért a Medián.

 

A két kisebb parlamenti párt az előző hónap jobb eredménye után most egyaránt 3 százalékon áll a választani tudó "biztos" szavazók körében. (forrás: MTI)