Megalakult az új kormány

Belföld - 2006-06-09

Megalakult pénteken a Magyar Köztársaság új kormánya, miután a köztársasági elnök által - a miniszterelnök javaslatára - kinevezett miniszterek letették az esküt. A második Gyurcsány-kormány tizenkét miniszterből áll.

Molnár Lajos lett az egészségügyi miniszter, Gráf József a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Kóka János a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium vezetője, Szekeres Imre a honvédelmi miniszter, Petrétei József az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumot, Persányi Miklós pedig a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumot vezeti. Göncz Kinga lett a külügyminiszter, Hiller István az Oktatási és Kulturális Minisztérium vezetője, Lamperth Mónika került az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium élére, Veres János maradt a Pénzügyminisztérium élén, Kiss Péter pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztériumot vezeti a továbbiakban. A Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Szilvásy György.

A miniszterek az ülésterembe ünnepélyesen bevitt történelmi magyar zászlók előtt letették az esküt és aláírták az esküokmányokat. Ezután az ülésteremben jelenlévők elénekelték a Himnuszt.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök elsőként gratulált kormánya tizenkét miniszterének. Majd gratuláltak a volt miniszterek, Lendvai Ildikó, a szocialisták frakcióvezetője, a Fidesz képviseletében Navracsics Tibor frakcióvezető, az MDF részéről Herényi Károly frakcióvezető, a KDNP-től Semjén Zsolt pártelnök. A minisztereknek gratuláltak még az ombudsmanok, valamint Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke.

 Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke bejelentette: Sólyom László köztársasági elnök az ülés után adja át a minisztereknek megbízóleveleiket. Közölte azt is, hogy az Országgyűlés következő rendkívüli ülését június 19-ére hívta össze.