Meghalt 5 beteg és 2998-ra emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

Belföld - 2020-05-03

Meghalt 5 idős, krónikus beteg, és 56-tal, 2998-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap reggel.

A kormányzati portálon azt írták: újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új típusú koronavírus-fertőzést. Az elhunytak száma 340-re emelkedett. 629-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

Jelenleg 1005 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat.

Illés Dávid, a Budai Református Gyülekezet lelkésze istentiszteletet tart autójukban ülő híveknek az őrmezői P+R parkolóban. MTI/Mónus Márton

Az oldal adatai szerint jelenleg 10 786-an vannak hatósági házi karanténban. A mintavételek száma 82 010.

Kiemelték: továbbra is a csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. Az azonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval több a tényleges vírushordozó, akik fertőzhet. Ezért a védekezés most kezdődő második szakaszában is - amikor vidéken a kijárási korlátozás helyébe új szabályok lépnek életbe - fontos az ajánlások és a szabályok betartása, az idősek és a krónikus betegek fokozott védelme.

Hozzátették: ahogy az eddigi elhunytak adataiból is látszik, a koronavírus az idősekre a legveszélyesebb, ezért továbbra is arra kérik az időseket, hogy csak kellő körültekintés mellett hagyják el otthonaikat. Az idősotthonok ellenőrzése zajlik, az intézmények vezetőit és a fenntartókat kérik a járványügyi intézkedések fokozott és folyamatos végrehajtására.

Az oldal térképe alapján továbbra is Budapesten (1473 ember) és Pest megyében (400) van a legtöbb fertőzött.

Ezt követi Fejér megye (300), Komárom-Esztergom megye (132), Zala megye (123), és Csongrád megye (101).

Vas megyében van a legkevesebb (14) fertőzött Magyarországon.