Mintegy 25 ezer ember szombat este a Kossuth téren

Belföld - 2006-09-24

Mintegy 25 ezer ember gyűlt össze szombat estére a Kossuth téren, ahol hatodik napja tart a miniszterelnök és a kormány távozását követelő tüntetés. A Kossuth teret lezárták a forgalom elől. A tiltakozók teljesen megtöltötték a teret, a bevezető utcákon kisebb csoportok vonulnak fel és alá zászlókkal.

Sok, ferencvárosi mezt viselő fiatal érkezett a Ferencváros mérkőzése után az Üllői útról. Egy kisebb csoport terepszínű egyenruhában érkezett. A tömegben feltűnt Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója, valamint Rákay Philip, a Fidesz nagygyűlések egyik ismert műsorvezetője is.

       A tömeg már a színpad mellett felállított óriási kivetítőn is nézheti a színpadon egymást váltó szónokokat, miközben a külföldi televíziós társaságok folyamatosan élőben jelentkeznek be.

A téren nagyon sok mozgó árus van, pattogatott kukoricától kezdve, könyveken, pólókon át, üdítő italokig terjed kínálatuk. Sört is árulnak, a tömegben meglehetősen sok ittas embert lehet látni.

A Kossuth tériek még napközben bejelentették, hogy hétfőtől országos demonstrációba kezdenek - de a Magosz szerint nem a gazdák lepik el az utakat -, a téren Schmitt Pál Fidesz-alelnök white partyra invitálta a tiltakozókkal szolidálókat, Tőkés László székelyhimnuszt énekelt és hazugságügyeletet indított, Pozsgay felemelte a nemzet fejét, Szűrös pedig arról szónokolt, hogy nem ilyen köztársaságot akart. Ők hárman és még hét ismert személy \"a nép nevében\" alkotmányozó nemzetgyűlés összehívását és ideiglenes kormány felállítását követelik, az erről szóló nyilatkozatot vasárnap tervezik átadni Szili Katalinnak.

 

Hatodik napja a Kossuth téren

Üres maradt szombaton a Hősök tere, ahol a Fidesz tartott volna nagygyűlést, mígnem a párt nemzetbiztonsági okok miatt csütörtökön lefújta a rendezvényt. A tér környékén ugyan felkészültek arra, hogy esetleg ezrek mennek oda, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok zárva is tartott, ám kár volt. A teret a turistákon kívül senki nem kereste fel.   Elmaradt a Jobbik szombatra tervezett megmozdulása is, míg az eredetileg a Szabadság téren gyülésezni tervező Humanista Párt átköltözött a Batthyány örökmécseshez. Kerényi Imréék sétáltak egyet, több százan vonultak az Erzsébet térről a Kossuthra, természetesen Gyurcsány lemondását, a \"posztkommunista elit trónfosztását\" követelve.

 

Bombariadó, előállítások

A szombat sem telt el bombariadó nélkül, ezúttal a Déli pályaudvart kellett kiüríteni, akárcsak korábban a Keletit, valamint a Hír Tévét, RTL-t és az MTV-t, ezt is fölöslegesen. Szombaton négy embert állítottak elő, emellett közölték: az utcai összecsapások miatt eddig 127-en kerültek előzetes letartóztatásba. Emellett a bíróság négy esetben lakhelyelhagyási tilalmat, további négyben házi őrizetet rendelt el.

(MTI, INDEX)