Molnár Lajos: egyelőre nem lesz recept- és vizitdíj

Belföld - 2006-06-06

A kijelölt egészségügyi miniszter szerint egyelőre nincs napirenden a recept- és vizitdíj bevezetése. Nem tervezik kórházak bezárását és eladását sem, bizonyos intézmények működtetését viszont lehet, hogy magánkézbe adják majd ott, ahol a betegek érdekei ezt kívánják.

Molnár Lajos mindezekről keddi meghallgatásán beszélt a parlament egészségügyi bizottságában. A miniszterjelölt kevés konkrétum említésével foglalta össze elképzeléseit. A liberális politikus "üvegfalú" minisztériumról és háttérintézményekről beszélt, amelyek "a nyilvánosság állandó és szabályozott kontrollja alatt működnek". Ígérete szerint ennek kialakításához azonnal hozzákezdenek.

       Az egészségügy átalakításakor arra törekednek majd, hogy a járulékot nem fizetők terhét ne a nyugdíjasokra és a rendesen fizetőkre hárítsák át. Az ágazatot a tervek szerint versenyalapúvá tennék, vagyis a kórházak versenyeznének a betegekért, és nem fordítva. Molnár Lajos a fiatal orvosok reformjáról, "másodorvosok forradalmáról" is beszélt. Azt szeretnék elérni, hogy minél több fiatal orvos maradjon itthon, illetve térjen haza akkor is, ha tanulmányai után néhány évet külföldön tölt.

        Molnár Lajos személyi kérdésekről egyelőre nem akart beszélni. Azt viszont cáfolta, hogy megszüntetnék a Népegészségügyi Programot, ugyanakkor hozzátette, hogy biztosan csökkentik majd a programok számát, mivel nincs pénz mindegyikre.

       A kijelölt miniszter az ügyeleti rendszerről azt mondta, hogy drága és nem hatékony. Ausztriához és Németországhoz képest ugyanis itthon szerinte túl sok ügyeleti pont van, ezért ezek számát csökkentik majd, de még nem tudni, mikortól. A párhuzamosságokat is megszüntetik, vagyis azt, hogy egy intézményen belül több ügyelet is legyen indokolatlanul. Az ügyeleti dolgozók bérét ugyanakkor "finanszírozási technikákkal" kell majd rendezni - mondta Molnár Lajos.

      A leendő miniszter megerősítette, hogy a mentést állami kézben hagyják, de bizonyos "belső" tevékenységeket magánkézbe adhatnak majd, például a betegszállítást.