MSZP: a Fidesznek nincs bátorsága arányos választási rendszerben megméretni magát

Belföld - 2017-11-13

Az MSZP frakcióvezetője szerint a Fidesznek nincs bátorsága ahhoz, hogy egy arányos választási rendszerben mérettesse meg magát 2018-ban.Tóth Bertalan hétfőn azt követően nyilatkozott erről újságíróknak, hogy az Országgyűlés igazságügyi bizottsága az országgyűlési képviselők választásáról szóló törvényjavaslat tárgysorozatba vételét tárgyalta. Az előterjesztést az MSZP-s politikus mellett Hadházy Ákos (LMP), Fodor Gábor, Szabó Szabolcs és Szabó Timea (mindhárman függetlenek) jegyzi előterjesztőként. Az indítványt a bizottság nem vette tárgysorozatba.

Tóth Bertalan elmondta, a törvényjavaslat alapját a Közös Ország Mozgalom javaslatai képezik, amelyet nyolc ellenzéki párt támogatott.

Értékelése szerint a javaslatcsomag igazságos, átlátható és arányos választási rendszert vázol fel. A parlamentbe öt százalék helyett négy százalékkal is bejuthatnának a pártok, azaz a választói akarat még jobban megjelenhetne - részletezte, jelezve, hogy javaslataik kiszűrnék a "kamupártokat".

Hozzátette: ebben a rendszerben egyéni választókörzetben és listán lehetne mandátumhoz jutni. Megszűnne az a számukra elfogadhatatlan diszkrimináció, hogy két Londonban élő magyar fiatal különbözőképpen szavazhat attól függően, hogy Kolozsvárról vagy Budapestről származik.

Tóth Bertalan hangsúlyozta, ugyanakkor fenntartanák a határon túl élők szavazati jogát.

A frakcióvezető elképesztőnek nevezte, hogy a bizottsági vita során a fideszes képviselők megfelelőnek, arányosnak, demokratikusnak minősítették a jelenlegi választási rendszert. Ebben a választási rendszerben alig több mint 40 százalékos támogatással szerzett kétharmadot a Fidesz, ráadásul a győztes kompenzálja - mutatott rá.

Az ellenzéki politikus kitért arra, az MSZP-frakció megszavazza kedden az Országgyűlésben a fideszes Gulyás Gergely és Répássy Róbert által benyújtott, az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosítását.

Az MSZP támogatását azzal indokolta, hogy az Országgyűlés bizottságai támogatták a szocialisták módosító javaslatát - amely a Közös Ország Mozgalom elképzelései között is szerepel -, miszerint a választáson egy százalékot el nem érő pártoknak vissza kell fizetniük az állami támogatást.

Megengedhetetlen, hogy több száz millió forint közpénzt ezek a kamupártok eltüntessenek 2018-ban - közölte.

Arra a kérdésre, mit szólnak ahhoz, hogy az adóhivatalt vezető Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára elintézte, hogy választókörzetében csökkenjenek az üzemanyagárak, Tóth Bertalan azt mondta, arra kéri az államtitkárt, hogy szóljon a Molnak, mind a 3200 településen csökkentse az üzemanyagárakat.

Szerinte az a fogyasztóvédelmet is érdekelné, miért árulja drágábban a Mol az üzemanyagot, mint amennyibe az kerül.

A frakcióvezető közölte, ki kellene vizsgáltatni, nem adócsalásról van szó, ha a Mol olcsóbban adja az üzemanyagot, mint amennyibe az kerül. Szerinte áfacsalásról is szó lehet, mert elmarad a költségvetés bevétele. Ha Tállai András a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnökeként adócsalásra biztatta a Molt, akkor akár büntetőjogilag is felelnie kell - mondta

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza