Nyomozócsoport keresi Budaházy Györgyöt

Belföld - 2006-09-22

A tüntetésekkel kapcsolatban felállt nyomozócsoport keresi Budaházy Györgyöt - mondta el az MTI kérdésére a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. "Ott, abban a közegben nem volt célszerű beavatkozni és kiemelni, más módon szerettük volna őt elfogni" - tette hozzá Tóth Gábor, aki reményét fejezte ki, hogy munkatársai órákon belül eredménnyel járnak.

Az MTI tudósítója csütörtök éjjel azt jelentette a Kossuth térről, hogy a békés demonstrálókhoz az országos körözés alatt álló Budaházy György is beszélt a szónokok között.

 

"Idő kérdése, (...) hogy őt kézre kerítsük, (...) ez az időveszteség, ez az esetleges néhány óra, egy nap, ez nem veszélyezteti a büntetőeljárás sikerét" - közölte Tóth Gábor. Hozzátette: mérlegelniük kellett, hogy a békésen demonstrálók között sikerrel járt volna-e az, ha a rendőrök elől menekülni próbáló Budaházyt megpróbálják elfogni. Megjegyezte azt is, hogy ismerik a körözött személy adatait, tartózkodási helyeit, s ez is hozzájárult ahhoz, hogy a békésen tüntetők között nem csaptak le rá a rendőrök.

 

"Mindenhol a világon szakmailag ugyanezt a döntést hozták volna" - mondta. Tóth Gábor hangsúlyozta: a szónokok spontán módon lépnek fel, a rendőrök nem kapnak programot arról, hogy ki lesz a következő felszólaló. A rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese -, aki maga is a Kossuth téren volt a történtekkor - azt mondta: a biztosításban részt vevők távol állnak a szónokoktól, azok arcát nem látják jól. Az pedig "becsületére váljon bárkinek is", hogy a szónoki hangszíne alapján ismerjen fel valaki valakit is - tette hozzá.

 

Budaházy Györgyöt a Magyar Televízió székháza elleni, hétfő éjjeli támadásban való részvétel miatt körözik. Budaházy György a 2002 júliusi "hídi csata" kapcsán vált ismertté. Az Erzsébet hídi tüntetésen történt ellenszegülés miatt akkor a bíróság jogerősen ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte gyorsított eljárásban. Több más tüntetés szervezőjeként és résztvevőjeként jelen volt az elmúlt évek demonstrációin, és a vasárnaptól kezdődött Kossuth téri tüntetésen is többször feltűnt. Tóth Gábor az MTI érdeklődésére szólt arról, is, hogy a rendőrség a szovjet hősi emlékmű megrongálása miatt korábban őrizetbe vette a Tomcat néven ismertté vált férfit. (forrás: MTI)