Párbeszéd: az otthonápolásért járjon minimálbér!

Belföld - 2018-09-28

A Párbeszéd kezdeményezi, hogy az otthonápolásért az állam fizessen minimálbért és a tevékenység számítson munkaviszonynak.

Jelenleg az ápolási díjért havi bruttó 32 ezer 600 forintot fizetnek, ami nettóban 29 ezer 340 forint. A kiemelt ápolási díj havi bruttója 58 ezer 680, míg nettója 52 ezer 812 forint

Résztvevők Az otthonápolás munka! címmel, a Lépjünk, hogy léphessenek! egyesület figyelemfelhívó akcióján a fővárosi Kossuth Lajos téren 2018. szeptember 28-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Az ellenzéki párt országgyűlési képviselője, Kocsis-Cake Olivio pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormány nyáron azt ígérte, hogy szeptembertől felemeli az otthoni ápolásban részt vevők juttatását, de ez még mindig nem történt meg. A megbeszélésekre a kormányzat soha nem hívja meg az egyik legaktívabb civil szervezet, a Lépjünk, hogy léphessenek! képviselőit - rótta fel.

Hangsúlyozta, az érintettek azt kérik, hogy járandóságukat legalább a minimálbérnek megfelelő havi bruttó 138 ezer forintra emeljék fKocsis-Cake Olivio emlékeztetett, hogy pártja 150 ezer forintos nettó minimálbért vezetne be, és ennyi fizetést adna azoknak is, akik otthon ápolják hozzátartozóikat.