Szerda este, csütörtökön hajnalban  3. rész

Belföld - 2006-09-21

09.21. 02:46 A Blahánál vannak a rendőrök 

A rohamrendőrök eljutottak a Blaha Lujza térre, több embert letereltek az aluljáróba. A téren sok járókelő van, és az autók a Rákóczi úton már közlekedhetnek. Tiltakozónak, rendbontónak látszó figurákat alig látni.

09.21. 02:39 Fogócska a mellékutcákban 

A rendőrök a Nagykörút mellékutcáiban üldözik a kisebb csoportokra szakadt tiltakozókat a Blaha Lujza tér közelében, néha könnygázt is kilőnek.

 

09.21. 02:36 Visszaszivárognak a rendőrök háta mögé 

A Nagykörút mellékutcáiba szorított kisebb csoportok tagjai körül sokan újra visszatértek az Erzsébet körútra. Mivel a rendőrkordon már előbbre tart, így többen a rendőrök háta mögé kerültek, de mivel kevesen vannak, nem képeznek jelentős erőt a rendőrökkel szemben. A problémára a rendőrök is rájöhettek, mert nagyobb egységek futnak be a mellékutcákba, hogy ellenőrizzék a helyzetet.

 

09.21. 02:27 A kisebb utcákban is oszlatnak 

A rendőrök a Blaha Lujza tér felé követnek mintegy negyven fős csoportot, majd a Dob utca irányába távozott egy kisebb - húsz fős - csapat, akiket több tucat rohamosztagos követett. Néha könnygázgránátot lőnek ki, ez érződik az egész körúton.

 

09.21. 02:26 Sólyomhoz fordulnak a tüntetők 

A Kossuth téri demonstráció résztvevői az éjszaka során közfelkiáltással elfogadták, hogy küldöttséget menesztenek Sólyom László köztársasági elnökhöz. A delegáció tagjai - mint mondták - Wittner Mária, Toroczkai László, ifjabb Hegedűs Lóránt, Takács András és Gonda László lesznek. Takács András elmondta, hogy csütörtökön kezdeményezik a találkozót Sólyom Lászlónál. Azért szeretnének vele egyeztetni, mert "neki van kellő befolyása a jelenlegi belpolitikai helyzetre, neki lenne mozgási tere arra, hogy a jelenlegi kormány távozzon".

 

09.21. 02:11 A Hősök terén a légy zümmögését is hallani 

A Blaha felé vonuló tömeg azt skandálja, hogy "Hősök tere, Hősök tere", mert állítólag ott vannak az "övéik". Motoros tudósítónk megnézte, mi zajlik ott, de a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum között egy árva lelket sem látott.

 

09.21. 02:10 Kettévégták a tiltakozó tömeget 

A Deák tér felől is érkezett egy rohamosztag az Oktogonhoz. Ezzel elvileg harapófogóba zárhatták volna a téren gyülekezőket, a Körút azonban nincs lezárva, így a tömeg nagyobb része most a Blaha Lujza tér felé, míg a kisebb a Nyugati felé tart. Többen azt kiabálják közülük, hogy "Hősök tere, Hősök tere", mert állítólag ott várnak rájuk az "övéik".

 

 

09.21. 02:05 Az Andrássyn körbefogták a tömeget 

Tudósítónk szerint négy teherautóval érkezett száz rendőr az Oktogonhoz, és a Liszt Ferenc tér magasságában is kordont húztak, így csak a körúton távozhat a tömeg, amelynek egyik része a Nyugati felé, a másik része a Blaha Lujza tér felé indult.

 

09.21. 02:00 Ismét gyülekeznek az Oktogonnál 

"Elkúrtad, elkúrtad" kiabálás hallatszik az Oktogon felől. Tudósítónk szerint a körút két irányába szétoszló tömeg a téren óvatosan, de ismét gyülekezik. A Hír Tv szerint többek kezében utcakő látható.

 

09.21. 01:54 A Nemzeti Nyomozó Irodánál fokozott készültség 

Az Aradi utcánál negyven rohamrendőr várakozik a Nemzeti Nyomozó Iroda épületet előtt. A zömük civil autókban üldögél.

 

09.21. 01:53 Könnygázgránát-támadás az Oktogonnál 

A tömeg a Terror Háza és az Oktogon között van. A rendőrök a Terror Házától könnygázgránátokat lőnek az Oktogon felé, a környéken sűrű füst áll. A Terror Házához két mentőautó érkezett. A HírTv szerint fejsérüléssel visznek el egy fiatalt.

 

09.21. 01:52 Az Oktogonig hátrált a tömeg 

Az Index tudósítója az Oktogonig hátrált a tömeggel, amikor a rendőrök könnygázos támadást indítottak, mert mintegy húszan dobálni kezdték őket. A rendőrök nemcsak könnygázt, hanem füstgránátot is használnak.

 

09.21. 01:50 A Terror háza előtt megállították a tömeget 

Tudósítónk együtt vonult azzal a több ezer tüntetővel, akik az Oktogontól a Hősök tere felé sétáltak, amikor a Terror Háza előtt egy utcával kordonokba ütköztek. Egy üveget dobtak a rendőrök felé, és erre egyből megindult a könnygázos oszlatás. Miután a mellékutcák nincsenek lezárva, sokan odamenekülnek.

 

09.21. 01:40 Több ezren vonulnak a Hősök tere felé 

Tudósítónk szerint több ezren vonulnak az Andrássy úton az Oktogontól a Hősök tere irányába. Előttük rendőrök vonulnak, mögöttük mentőautók követik őket. Egy-két üveg csattan néha a rendőrök járművein, de inkább nyugalom jellemző. Úgy tűnik, hogy senki sem tudja, mit kellene tenni, erről a mobiltelefonon kért tanácsok sem rendelkeznek. Riporterünk a spontán sodródás kifejezést használta a tömeg vonulására és annak kifejezésére, hogy rengeteg a nézelődő.

 

09.21. 01:35 Lassan feloszlik a tömeg a Kossuth téren 

Már csak mintegy 300-400 demonstráló van a Kossuth téren, pár ember azonban még szónokol, jelentette az MTI helyszínen lévő tudósítója. A tüntetők nem szervezetten távoztak, lassan szállingóztak el a térről.

 

09.21. 01:28 A Nyugati kiürült 

A Nyugati tér kiürült, körülbelül negyven rendőr maradt, az egyik sarkon várakoznak. Közben rendőrkordont építettek keresztben a Nagykörúton a Podmaniczky utcánál. Az Oktogon felé csak egy sávban mehetnek az autók, a rendőrök döntik el, ki hajthat tovább.