Londonban és Essenben gyűjtenek tapasztalatot a debreceni hospice ellátás munkatársai

- Az európai hospice szemlélet bölcsőjeként is emlegetett londoni St'Christopher Hospice Education Centerbe látogattak tanulmányútjuk első állomásaként a debreceni Kenézy kórház év eleje óta működő 20 ágyas hospice osztályának munkatársai - közölte a Debreceni Hospice Ház Alapítvány kuratóriumának elnöke csütörtökön.

Porkoláb Gyöngyi elmondta: a neves hospice oktatóközpont megtekintése mellett hasznos előadásokon vettek részt, konstruktív beszélgetéseket folytattak ápolókkal, betegekkel és a St'Christopher Hospice Ház munkatársaival a humánerőforrás rendszeréről, a beteg útjáról, az otthonápolás és az intézményi ellátás kapcsolatáról, a finanszírozás és controlling kérdéseiről, továbbá a hospice szemléletének társadalmi beágyazódottságáról és a forrásszerzés lehetséges útjairól.

Európa legelső és legjelentősebb hospice centrumának a rövid továbbképzésén ott voltak a debreceni Kenézy-kórház és az egyetemi klinikai központ ápolási igazgatói, illetve a Hospice Ház Alapítvány kuratóriumi vezetői is - jelezte Porkoláb Gyöngyi.

"A tanulmányút megerősítette bennünk, hogy az év elején Debrecenben elindított hospice ellátás jó úton halad. Az ellátáshoz szükséges infrastrukturális feltételek adottak, azonban fontos feladatunk a társadalmi szemléletformálás tovább bővítése, a hospice ellátás filozófiájának minél szélesebb körben való terjesztése" - mondta.

A kuratórium elnöke emlékeztetett: márciusban 20 ággyal elindult a hospice-palliatív terápiás osztály a debreceni Kenézy Gyula kórházban. Az osztályra Hajdú-Bihar területéről, szakorvosi javaslatra kerülhetnek be a végső stádiumú daganatos betegek, ellátásuk térítésmentes.

Az első hét hónap statisztikája szerint 162 betegnek és családtagjának tudtak segíteni az elengedésben, az átlagos ápolási idő 15,5 nap. A visszajelzések alapján rendkívül nagy az igény a terminális állapotú betegek palliatív és hospice szemléletű ellátására, ezt mutatja az osztály ágykihasználtságának egyre növekvő százalékos aránya: működésük első négy hónapjában a napi átlagos beteglétszám 10 fő volt, a második három hónapban ez a szám 15 főre emelkedett. Az otthoni hospice szakellátásban részesülő betegek száma is folyamatosan emelkedik - ismertette Juhász Árpád osztályvezető főorvos

Porkoláb Gyöngyi hozzátette: a tapasztalatszerzés novemberben az esseni 30 ágyas hospice osztály meghívására folytatódik.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza