280 dolgozót küldenek el a  Kenézy Gyula kórházból

Egészségügy - 2007-01-08

A tervezett létszámcsökkentés 280 főt érint. Foglalkoztatási csoportok szerinti megosztásban - orvos: 67 fő, egyéb felsőfokú végzettségű alkalmazott: 4 fő; egészségügyi szakdolgozó: 74 fő, egészségügyi fizikai szakdolgozó: 135 fő. Röviden így summázható a Kenézy takarékossági programjának első lépése.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézet egy ideje súlyos gazdasági gondokkal küzd.  A menedzsment célja ezek felszámolása és a kórház biztonságos gazdálkodási feltételeinek megteremtése illetve stabil pénzügyi alapjainak lerakása.

 

 A 2006. július 1. napjától hatályos 43/1999. (III. 3.) Kormány rendelet (az egészségügyi szolgáltatások Egészségbiztosítási Alapból történő finanszírozásának részletes szabályairól) 27. § (2) bekezdése kimondja, hogy a teljesítményvolumen szerinti finanszírozás alapja a 2005. évben degresszió nélkül elszámolt teljesítmény 95%-a.

 

A jogszabály végrehajtásának részlet szabályai miatt a tényleges teljesítményvolumen korlát csökkenés – viszonyítva az előző év azonos időszakához – meghaladta a 18 %-ot.

 

A degresszió eltörlése miatti további csökkenéssel együtt a bevétel csökkenés meghaladja a 22 %-ot.

 

Ilyen finanszírozási körülmények között az intézmény működése nem tartható fenn a korábbi alkalmazotti létszámmal. Az intézmény gazdaságos működése érdekében szükségszerű a működési rend ésszerűsítése, a szervezeti egységek hatékony és takarékos működési feltételeinek megteremtése a bérköltség csökkentése révén.-ondta el hétfőn sajtótájékoztató keretében a tervezett lépéseket Ónodi-Szűcs Zoltán főigazgató-helyettes.

A leépítés időszakában a Hajdú-Bihar megyei Kenézy Gyula Kórház-Rendelőintézetben foglalkoztatott munkavállalók létszáma: 2.303 fő. A létszámcsökkentést egy ütemben kívánja a mendzsment végrehajtani, a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Közgyűlésének döntését követő 30 napos határidő lejártával, várhatóan 2007. március 12. napján.

 

 A létszámleépítés során érintett dolgozókat a munkavállalók képviselőivel történő egyeztetés alapján, illetve a Hajdú-Bihar megyei Önkormányzat Közgyűlésének döntése szerint választják ki, elsősorban az alkalmazási területén szakképzetlen; nyugdíj, illetve egyéb jövedelem mellett dolgozó; illetve nyugdíjkorhatárt elért munkavállalók jogviszonyának megszüntetésére kerül sor.

(ID)