A magasvérnyomás-betegség orvosai tanácskoznak

Egészségügy - 2007-01-19

A Debreceni Egyetem OEC I. sz. Belklinika Regionális Hypertonia Centruma, a Családorvosi Tanszék és a Magyar Hypertonia Társaság, 2007. január 20-án, szombaton tudományos továbbképzést szervez „Aktualitások a hypertonia kezelésében” címmel.

A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő konferenciára a régió családorvosai, belgyógyászai kaptak meghívót. A jelentkezők száma meghaladta a 600 főt. A  rendezvényen részt vesz az Európai Hypertonia Társaság alelnöke, Serap Erdine professzor asszony, akit a Magyar Hypertonia Társaság tiszteletbeli tagjává választott. 

 

 Mi is  a hypertonia?

 

- A hypertonia szó magasvérnyomás-betegséget jelent.

- A felnőtt lakosság 25-30%-a, tehát minden 3.-4. ember hypertoniában szenved.

- A tartósan 140/90 Hgmm feletti érték életkortól és nemtől függetlenül magasvérnyomás-betegséget jelent (cukorbetegeknél és vesebetegeknél a határérték alacsonyabb, 130/80 Hgmm).

- Az életkor növekedésével normális körülmények között is emelkedik a vérnyomás. Mivel a „normális” és a „kóros” közötti határérték állandó (140/90 Hgmm), ezért az életkor növekedésével párhuzamosan nő a hypertoniások aránya. 15-18 éves (serdülő) korban kb. 2%, 65 éves kor felett 65% (3-ból 2 embert érint).

- Tekintettel arra, hogy az emelkedett vérnyomásérték a betegek jelentős részének éveken keresztül nem okoz panaszt, ezért számos esetben csak évek, évtizedek múltán kerül a betegség felismerésre.

- Szűrővizsgálatok, időszakos vérnyomásmérések végzése szükséges a hypertonia időben történő diagnosztizálása érdekében.

- Nemzetközi adatok alapján csak minden negyedik hypertoniás betegnek jól beállított a vérnyomása.

- A magasvérnyomás-betegség krónikus állapot, tehát tartósan, évtizedeken keresztül terápiát igényel. A betegek kétharmadának kombinációs kezelésre (többféle vérnyomáscsökkentő) van szükség. A gyógyszeres kezelés fontossága mellett a nem-gyógyszeres kezelés (testsúlycsökkentés, sószegény diéta, testmozgás növelése) is kiemelt jelentőséggel bír.

- A betegség tartós fennállása és nem megfelelő kezelése esetén évek, évtizedek alatt ún. célszerv-károsodások (szív, agy, vese, szem) alakulnak ki. A magasvérnyomás-betegségben szenvedőknél nagyobb az esély a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar együttes fennállására.

- A nem megfelelő vérnyomású betegek sokkal nagyobb valószínűséggel kapnak a későbbiekben szívinfarktust, szenvednek el szélütést (stroke). Ugyanakkor a magasvérnyomás-betegség optimális kezelésével a szövődmények gyakorisága jelentősen csökkenthető.

- A rendezvény célja a hypertonia kezelésében szerzett legújabb ismeretek átadása a háziorvos és belgyógyász kollégák számára, annak reményében, hogy a legmodernebb terápia alkalmazásával a jól beállított vérnyomású betegek arányát növelve a késői szövődmények gyakoriságát sikerül csökkenteni.