Árvíz - Nébih: élelmiszerbiztonsági tanácsok árvíz idejére

Egészségügy - 2013-06-06

- Az élelmiszerek szennyezése árvíz idején valós és nagy közegészségügyi kockázat - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).Az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság csütörtöki közleménye szerint az árvízzel szennyezett élelmiszerek fogyasztásra alkalmatlanok, megbetegedést, fertőzést okozhatnak.

Az élelmiszer eredetű megbetegedések általában hasmenéssel, ritkábban hányással, lázzal járnak. Ezért fontos, hogy aki e tüneteket észleli magán, forduljon orvoshoz - tanácsolják a szakemberek.

    Árvíz során az elöntött kertekben szennyeződhetnek a beérő zöldségek, gyümölcsök; a szennyezett vízben ételfertőzést okozó baktériumok, vírusok, paraziták, bélféregpeték lehetnek jelen, de az árvíz akár kiömlött, bemosódó vegyszereket is tartalmazhat. Ezért az élelmiszerbiztonsági szakemberek a legkritikusabb pontokat és a legfontosabb tanácsokat összegyűjtötték a hivatal kiadványaiban.