Egészségügyi változások

Egészségügy - 2007-01-01

Számos egészségügyi reformlépés már az év elejétől érezteti hatását. Hatályba lép a gyógyszer-gazdaságossági törvény, amelynek célja a gyógyszerkassza túlköltekezésének megakadályozása. A betegek tudatos fogyasztását segíti elő, hogy 2007-től minimális díjat, 300 forintot minden gyógyszerért fizetni kell majd.

Szabadabbá válnak a gyógyszerforgalmazás szabályai: megszűnnek a patikaalapítás korlátai és mintegy 300 vény nélkül kapható gyógyszert lehet majd forgalmazni patikákon kívül is.

 

Az Egészségbiztosítási Felügyelet létrehozásával a fogyasztók, a betegek és a járulékfizetők érdekeit hatékonyan képviselő és védő szervezetet jön létre, amelynek feladata lesz, hogy biztosítsa az ellátás színvonalát és ellenőrizze betegek jogainak érvényesülését.

 

A társadalombiztosítási ellátás csak akkor felel meg a szolidaritás és az öngondoskodás elveinek, ha a rendszer kizárja a potyautasokat, azaz azokat, akik nem fizetnek járulékot. Ezt szolgálja a biztosítási csomagok bevezetése, amellyel valódi biztosítási alapúvá válik az egészségügy: a befizetett járulékért minden biztosított tudni fogja, hogy milyen szolgáltatások járnak neki.

 

A várólista-rendszer kialakítása igazságosabbá és ellenőrizhetőbbé teszi az egészségügyi ellátást azok számára, akik szervátültetésre, vagy nagyobb költségű ellátásra várnak. Gyorsabban és biztonságosabban lehet majd megszervezni a transzplantációkat és megszűnhet a hálapénzrendszer az egyik leginkább fertőzött területen is.

(forrás:meh.hu)