A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) engedélyezte egy Hajdú-Bihar megyei, tejtermékeket előállító üzemnek a működését, miután a cég pótolta azokat a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő műszaki és élelmiszer-higiéniai hiányosságokat, amelyek miatt a hatóság még június végén az üzem tevékenységét felfüggesztette - közölte a Nébih kedden.
A közlemény szerint a hivatal szakemberei első alkalommal június végén tartottak helyszíni ellenőrzést az érintett Hajdú-Bihar megyei létesítményben, ahol megállapították, hogy a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságok miatt az üzem élelmiszer előállítására alkalmatlan, ezért működését akkor azonnali hatállyal felfüggesztették
Kiemelték, hogy a létesítményben és annak környezetében nagyfokú rendezetlenség volt, a fal burkolata sok helyen levált, az előállító helyiségben a mosogató erősen szennyezett, rozsdás, illetve a padozat erősen szennyezett és sérült volt. Ezen felül megállapították, hogy a klímaberendezés penészes és erősen szennyezett volt, a kézmosóban pedig oda nem illő tárgyakat tároltak, emiatt annak rendeltetésszerű használata sem volt biztosított.
A Nébih ellenőrei az üzem érlelő helyiségében nagy mennyiségű rovarlárvára bukkantak, továbbá rovarokkal erősen szennyezett élelmiszert is találtak.
A hatóság mintegy 960 kilogramm jelöletlen és lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű terméket vont ki a forgalomból, továbbá elrendelte a kifogásolt termékek megsemmisítését és hatósági zár alá helyezte a még meg nem vizsgált termékeket.
Az ellenőrzés július elején, a zár alá vett termékek elbírálásával folytatódott. A Nébih az újabb vizsgálat alkalmával csaknem 2,6 tonna terméket vont ki a forgalomból nyomon követési hiányosságok miatt.
Megjegyezték, hogy bár az ügyfél a korábban feltárt élelmiszer-higiéniai hiányosságok egy részét pótolta, kijavította, a fennmaradó hiányosságok miatt a hatóság akkor még fenntartotta a tevékenység felfüggesztését.
A Nébih az üzem - harmadik időpontban tartott - utóellenőrzésénél állapította meg, hogy a korábbi ellenőrzésnél feltárt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai hiányosságokat maradéktalanul kijavították, pótolták, ezért a hivatal engedélyezte az üzem működését.