Inzulin-botrány - mi ebben a reform?

Egészségügy - 2007-01-15

600 ezer cukorbeteg életét nehezíti tovább a kormány a dobozdíj bevezetésével. Mikola István szerint a reformnak az emberek érdekeit kell szolgálnia, ezért arra kérte a kormányt: vonja vissza döntését.

Az inzulin 1925 óta ingyenes Magyarországon. Jelenleg 600 ezer diagnosztizált cukorbeteg él hazánkban, akiknek 10 százaléka első fokú betegségben szenved, azaz szervezetéből hiányzik az inzulin.

 

Mikola István Aszódi Pállal tartott vasárnapi sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a betegség egy létforma, az inzulinhiányt nemcsak pótolni kell, de a betegség egyéb szövődményeket - idegrendszeri-, érrendszeri-, veserendszeri- és látásproblémákat - okoz. Mint folytatta, a betegek olykor 10-12 féle gyógyszert kell, hogy szedjenek az inzulin mellett, ami sok ezer forintos kiadást jelent számukra, a súlyosabb betegségben szenvedők gyakran 20-30 ezer forintot költenek.

 

 "A 300 forintos dobozdíj önmagában nem tűnik soknak, de az inzulin pótlása folyamatos és állandó, így ez a tétel is sok ezer forintos kiadással fog járni" - hangsúlyozta a Fidesz egészségügyi politikusa. Kitért arra is, hogy a kormányzat az egészségügy reformjának keretében minden krónikus betegséget kezelő gyógyszerre dobozfelírási díjat szabott ki. A Fidesz nem ért egyet a változtatással, a reformnak az emberek érdekeit kell, hogy szolgálja - foglalta össze pártja véleményét Mikola, rámutatva: a költséghatékonyság érve sem áll meg a dobozdíj bevezetésére, ugyanis az inzulin-túladagolás halálhoz vezet. Hozzátette azt is, a cukorbetegség a modernkor járványa, ezért arra kérte a kormányt, vonja vissza döntését.

 

Aszódi Pál a 2002-es választási ígéretekre emlékeztetve elmondta, akkor a csontritkulási, szív- és érrendszeri gyógyszerek ingyenessé tételével kecsegtettek, de az elmúlt években mégsem történt meg az előrelépés ezen a téren. Kiemelte: sem a szakmát, sem a politikát nem érdekli a nyugdíjas társadalom biztonságának megteremtése. Beszédében arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyugdíjasok kétharmada, azaz 1,6 millió ember megélhetési gondokkal küzd, sőt egy 900 ezres réget mindössze 50 ezer forint alatti nyugdíjjal rendelkezik.

 

Mint fogalmazott, a 2006-os esztendő megszorító intézkedései a nyugdíjasok érdekeit sújtotta. Példaként említette a járulékok, a gyógyszerárak, a szolgáltatási díjak emelését. Hozzáfűzte azt is, hogy a nyugdíjak 4 százalékos emelésével szemben a kormány 6,2 százalékos inflációt vár, miközben az elemzők 8-8,5 százalékosat. Aszódi Pál egy elkülönített szociális alap létrehozását sürgetve leszögezte: amíg ezt nem hozzák létre, addig nem beszélhetünk a nyugdíjas társadalom szociális biztonságáról.

 

fidesz.hu