Kenézy Kórház: most 280 fős leépítés következik.

Egészségügy - 2007-01-30

Csütörtökön rendkívüli ülést tart a hajdú-bihari közgyűlés, ahol áttekintik a kórház létszámleépítésre vonatkozó javaslatát. Ettől függetlenül, ha az egészségügyi miniszter ágyszámcsökkentési javaslata valósul meg, a hajdú-bihari önkormányzat elrendeli, hogy a debreceni Kenézy Gyula Kórházban csak megyei betegeket kezelhetnek - jelentette be Rácz Róbert, a megyei közgyűlés elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Az előzményeket összegezve, a közgyűlés elnöke emlékeztetett arra,  hogy 2002-ben, 630 millió forintos lekötött bankbetéttel adták át a kórházat, s amikor  2006 őszén ismét átvették a kórház menedzselését, 1,3 milliárd forint volt a kifizetetlen szállítói számlák végösszege. A megyei közgyűlés elnöke szerint az egyre súlyosbodó állapotot az elmúlt négy év szocialista vezetése mellett a 2006. július 1-től bevezetett kórházi finanszírozás-változás is előidézte, amely havi 126 millió forinttal csökkentette a kórház bevételét.

 

Miután az igények nem változtak, s a kórházból nem küldtek el beteget az orvosok, a havi 670 millió forintos bevételhez 900 millió forintos kiadás társult. A csődhelyzet megelőzését szolgálja a tervezett 280 fős leépítés. A létszámcsökkentéssel egyetértett az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete, a kórház felügyelő tanácsa, a szakdolgozói kamara,  a Magyar Orvosi Kamara, s még a megyei önkormányzat egészségügyi szakbizottsága is, pártállástól függetlenül.

Mindenki számára nyilvánvaló hogy ez egy folyamat eredménye.  5 éve az ország tíz legjobb kórháza között volt a Kenézy, ahol most is 54 ezer fekvőbeteget látnak el, és évente 1, 35 millió vizsgálat történik. - hangsúlyozta Rácz Róbert, majd  arra a kérdésre, hogy várható-e további létszámcsökkentés az intézményben, úgy válaszolt: ez kizárólag a miniszter döntésén, vagyis azon múlik, hogy milyen mértékű ágyszámcsökkentésre kerül sor a neves egészségügyi intézményben

 

A közgyűlés fideszes elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Kenézy Kórház 1.320 aktív ágyát 925-re csökkentsék, mint azt a miniszter javasolta a Regionális Egészségügyi Tanácsnak (RET). Rácz Róbert szerint tudomásul kell venni, hogy a debreceni klinikák és a debreceni Kenézy kórház szolgáltatásai iránt óriási a betegigény, azt más megyék lakosai is rendszeresen igénybe veszik.

 

A közgyűlés elnöke 1.100-ban jelölte meg azt az optimális ágyszámot, amely - egyébként a betegigények felmérésére alapozva – lehetővé teszi a megfelelő minőségi szolgáltatást. Ez a keretszám csak akkor érvényes, ha az egyes osztályok ágyszámát a kórház határozhatja meg.

 

Rácz Róbert hozzátette: amennyiben a miniszter 1.100 alatt határozza meg az aktív ágyak számát a kórházban, akkor csak hajdú-bihari betegeket látnak el az intézményben.

Hajdu István