Nem ér semmit a gyerekkori elhízás ellen a több mozgás?

Egészségügy - 2006-10-06

A kisgyerekeknél a több mozgás nem akadályozza meg az elhízást - állítják brit kutatók, akik több mint 500 négyéves gyerek segítségével próbálták bizonyítani azt a - hamisnak bizonyult - feltételezést, miszerint a kevesebb tévézés és a több mozgás önmagában megelőzheti a gyerekeknél az elhízást.

John Reilly, a Glasgow-i Egyetem professzora és csapata 36 óvodát és összesen 545 gyermeket nyert meg a kísérletnek.

 

Az óvodák felében heti háromszor fél órányi plusz aktív testmozgást vezettek be, a szülőket pedig arra ösztönözték: kevesebbet engedjék tévézni gyerekeiket, és figyeljenek oda arra, hogy többet mozogjanak. Az óvodák másik felében nem változtattak semmit a gyerekek életmódján. A gyerekek súlyát rendszeresen mérték, ám különbséget nem találtak a két csoport között. Nem változott a gyerekek hozzáállása sem a mozgáshoz: ugyanolyan szíves üldögéltek a többet mozgó gyerekek, mint azelőtt. Az egyetlen pozitív változást az jelentette, hogy az aktívabb gyerekeknek javult a mozgáskoordinációja, ami a jövőre nézve növelheti a gyerekek magabiztosságát a sport és mozgás terén.

 

\"A gyermekkori elhízás sikeres megelőzéséhez valószínűleg nem csak az óvodában, az iskolában és otthon, de a szélesebb környezetben is változásokra van szükség. E mellett szükség lehet más viselkedésbeli változásokra, például az étkezés átalakítására\" - vélik a kutatók.

 

A szívbetegségek ellen küzdő British Heart Foundation, amely a kutatás finanszírozásához is hozzájárult, elfogadja az eredményt, ám arra figyelmeztet: az, hogy egy kis mértékű plusz mozgás nem hoz rögtön eredményt óvodás korban, egyáltalán nem jelenti azt, hogy nem létfontosságú a mozgás ösztönzése már kis gyermekkortól. (forrás: InfoRádió/The Guardian)