Szív- és érrendszeri betegségek: szűrőprogram indul Debrecenben

Egészségügy - 2007-09-27

Az év végéig átadásra kerülő, debreceni Auguszta-program keretében a prevenciótól az utókezelésig dolgoztak ki regionális programot a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) kardiológiai intézetében - közölte Édes István professzor, az intézet igazgatója.

Tájékoztatása szerint ezzel a programmal szeretnék növelni a régióban a születéskor várható élettartamot és csökkenteni a kardiovaszkuláris halálozás arányát. A professzor tájékoztatása szerint évente Magyarországon 20-25 ezer beteg kap infarktust, akiknek a fele négy-öt évvel ezelőtt egy éven belül meghalt. Elmondása szerint Debrecenben évek óta jobb a helyzet, s hasonló programokat indítanak Miskolcon, Nyíregyházán és Szolnokon is. Ha ugyanis az infarktust követően korán megkatéterezik a beteget a debreceni kardiológiai centrumban, akkor hat százalékra csökkenthető az egy éven belüli halálozások aránya.

 

A debreceni centrumban az idén már 1.500 ilyen beavatkozást végeztek - tette hozzá a professzor. Közölte azt is, hogy az Auguszta-program befejezését követően az év végétől több szűrőprogramot is indítanak az új kardiovaszkuláris és onkológiai központban. Ezek közül az általános szív- és érrendszeri szűrőprogramot, a menedzser szűrőprogramot és az infarktusrizikót fájdalommentesen, nagy biztonsággal kimutató CT-vizsgálatot emelte ki.

 

Édes István professzor figyelmeztetett rá, hogy ma hazánkban minden második ember infarktusban hal meg, tízszer annyian, mint például emlőrákban. Közlése szerint évente 16-18 ezer nő veszíti életét szív- és érrendszerit megbetegedésben, miközben a mellrákban elhunytak száma 1.500-2.000 között mozog. Ezért is tartja fontosnak a kardiológus professzor, hogy a mellrákszűrő programok mellett egyre többen figyeljenek oda szív- és érrendszerük állapotára, s vegyenek részt kardiovaszkuláris szűrésekben.