Vényköteles lesz az Algopyrin

Egészségügy - 2007-01-15

Vénykötelesek lesznek  az Algopyrin, a Quarelin, Demalgon és Germicid nevű gyógyszerek -  közölte az Egészségügyi Minisztérium hétfőn közleményben, cáfolva az  ezzel ellentétes sajtóhíreket.  

 "A tárca célja változatlan, a metamizol és az amidazofen  hatóanyagú termékek (...) vénykötelesek lesznek. Az Országos  Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) elindította az ezzel kapcsolatos  hivatalos eljárást, melynek eredményeképpen várhatóan február  közepétől a fent említett készítmények csak receptre kaphatóak majd"  - áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

 "A tárca célja változatlan, a metamizol és az amidazofen hatóanyagú termékek (...) vénykötelesek lesznek. Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) elindította az ezzel kapcsolatos hivatalos eljárást, melynek eredményeképpen várhatóan február közepétől a fent említett készítmények csak receptre kaphatóak majd" - áll az MTI-hez eljuttatott dokumentumban.

 

A szaktárca emlékeztetett arra, hogy a patikán kívüli forgalmazás kapcsán az OGYI felülvizsgálta a vény nélkül kapható készítményeket, és az említett döntés meghozatalakor nemzetközi példákat is figyelembe vettek.

 

Arra hívta fel a figyelmet, hogy Ausztriában, Belgiumban, Észtországban, Hollandiában, Lengyelországban, Litvániában, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban a metamizol tartalmú készítmények vénykötelesek, Franciaországban és a skandináv állomokban pedig már kivonták ezeket a forgalomból. Amidazofen tartalmú készítményeket az EU-ban egyedül Bulgáriában lehet kapni - áll a közleményben.

(Forrás:MTI, Hírlista)