„Európai Kis- és Középvállalkozások Hete 2009”

EU - 2009-05-06

Ezzel a címmel indított rendezvénysorozatot az Európai Bizottság. Ennek a nagyszabású, összeurópai programnak a keretében több mint 1000 kkv-kal kapcsolatos és kkv-knak szóló programra kerül sor 2009. május 6-14. között az EU tagországokban.

A KKV-hét egyike az európai kisvállalkozói intézkedéscsomagot (Small Business Act) végrehajtó intézkedéseknek, amely a kis- és középvállalkozásokkal kapcsolatos első átfogó szabályozási keret az Európai Unió és tagállamai számára. 

A projekt koordinátori szerepét hazánkban a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium Üzleti Környezet Főosztálya, valamint a Enterprise Europe Network Irodája látja el.

Az Európai KKV-hét célja az információ szolgáltatása és terjesztése azzal kapcsolatban, hogy az EU és az egyes nemzeti hatóságok, valamint a helyi vállalkozásfejlesztésben részt vevő szervezetek, intézmények milyen segítséget nyújtanak, illetve milyen szolgáltatást kínálnak a kisvállalkozásoknak. Régiónkban a Hajdú – Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, az Enterprise Europe Network, az ITD Hungary Zrt., a FŐNIX Inkubátorház és Üzleti Központ, valamint az Észak- alföldi Informatikai Klaszter veszt részt a projekt megvalósításában (további információk a szervezetek által melléklet sajtóanyagban találhatóak).

Magyarországon mintegy 30 konferenciára, szakmai találkozóra, konzultációra, tréningre kerül sor az ország különböző városaiban, régióiban. A program keretében tartandó hazai rendezvényeket a regionális kereskedelmi és iparkamarák, szakmai érdekképviseleti és gazdálkodó szervezetek hívják életre.  Ennek keretében kerül sor 2009. május 07-én „Európai uniós források vállalkozóknak – 2009” című pályázati fórumra, az Enterprise Europe Network és a Hajdú – Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében, valamint a FŐNIX Inkubátorház és Üzleti Központ nyílt napjára.

A rendezvénysorozat a vállalkozói létforma népszerűsítése mellett tájékoztatni kívánja a vállalkozókat az európai és nemzeti szinten rendelkezésre álló támogatásokról, illetve segítséget kíván nyújtani a vállalkozásalapításhoz, az egyes tevékenységek továbbfejlesztését szolgáló új ötletek feltárásához, továbbá a személyre szabott információk és támogatási lehetőségek felkutatásához.