A bűnüldözést segítő, új uniós eszköz lépett hatályba

EU - 2017-05-22

Érvénybe lépett az európai uniós tagországok hatóságait a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben segítő, határokon átívelő európai nyomozási határozat - közölte az Európai Bizottság hétfőn.

A tájékoztatás szerint az unió új bűnüldözési intézkedése egyszerűsíti és felgyorsítja a határon átnyúló nyomozásokat, például azzal, hogy ha egy tagország igazságügyi hatósága egy másik uniós országban rejtőző terroristák után kutat, felkérheti annak illetékes szerveit, hogy a nevében tanúkat hallgassanak ki vagy házkutatásokat végezzenek.

Vera Jourová igazságügyi biztos elmondta, az európai nyomozási határozat a kölcsönös elismerésen alapul, ami azt jelenti, hogy mindegyik uniós tagország köteles ugyanúgy elismerni és végrehajtani a másik tagállam megkeresését, mint azt a saját hatóságainak határozatai esetében teszi.

Elmondta, hogy a határozat gyors hozzáférést biztosít az igazságügyi hatóságok számára az unió bármely pontján található bizonyítékokhoz. Kiterjed a bizonyítékgyűjtés egész folyamatára, a bizonyíték lefoglalásától a meglévő bizonyítéknak a részt vevő tagállamoknak történő továbbításáig. Szigorú határidőket határoz meg az igényelt bizonyítékok begyűjtésére. Korlátozza a megkeresések elutasításának indokait, csökkenti a papírmunkát az egységes formanyomtatvány bevezetésével.

A határozat lehetővé teszi a fogvatartottak ideiglenes átadását is bizonyítékok gyűjtése érdekében, a gyanúsítottak vagy vádlottak bankszámláinak és pénzügyi műveleteinek ellenőrzését, továbbá a fedett nyomozást és távközlési eszközök lehallgatását is.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza