A jövő a takarékos épületeké

EU - 2010-05-19

Az épületek energiahatékonyságáról szóló jogszabály elfogadása fontos lépés az Európai Unió által kitűzött 20-20-20-as energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítéséhez. Meggyőződésem ugyanakkor - különösen a gazdasági válságból történő kilábalás idején -, hogy ehhez közvetlen támogatásokkal, kedvezményes hitelekkel, az energiahatékonyság növeléséhez kötődő kedvezményekkel kell ösztönöznünk a lakosságot - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén.

A képviselő az épületek energiahatékonyságáról készülő uniós jogszabályról rendezett európai parlamenti vitában szólalt fel. Tabajdi Csaba kiemelte, hogy a felújítások külső forrásigénye különösen magas az új tagállamokban, ahol a lakosság csak kisebb mértékben képes önállóan finanszírozni a költséges beruházásokat.

 

 

 

"Az elavult technológiával épült lakóházak - és különösen a panelházak - esetében érhető el ugyanakkor a legnagyobb hatékonyság-növekedés. Kiváló példa erre a magyar kormány által az elmúlt nyolc évben folytatott panelprogram, amelynek keretében körülbelül 250 ezer lakást sikerült megújítani állami és európai uniós támogatással szerte az országban.

 

 

 

A felújítások keretében hatékonyabbá és takarékosabbá tették a fűtési rendszereket, ahol lehetséges volt, új megújuló energiaforrásokat építettek, kicserélték a nyílászárókat és - összhangban az Európai Unió által tavaly elfogadott, takarékos izzókról szóló szabályozással - modernizálták a világítást. A magyar panelprogram sikerét a pozitív nemzetközi visszajelzések is igazolják" - mondta a szocialista delegáció vezetője.

 

 

 

A panelprogram folytatásához és a jelenlegi lakóépületek további modernizálásához azonban elengedhetetlen legalább a jelenlegi uniós támogatási szint fenntartása. Ezért kiemelten fontos, hogy az épületek energiahatékonyságáról szóló jelenlegi szabályozást az Európai Unió 2013-at követő többéves költségvetésének, illetve a kohéziós politika jövőjének tárgyalásakor is tartsuk szem előtt és biztosítsuk a célok teljesítéséhez szükséges forrásokat - zárta felszólalást Tabajdi Csaba.