A vizsgált új EU-tagok közül senki sem teljesíti az euróövezeti feltételeket

EU - 2006-12-05

Az Európai Unió most megvizsgált nyolc új tagja közül egyik sem teljesíti még az összes euróövezeti feltételt, különösen a magas infláció és az államháztartási hiányok adnak okot aggodalomra, állapítja meg az Európai Bizottság most elkészült jelentése.

A jelentést a terv szerint december 6-án hozzák nyilvánosságra, de néhány részletét már kiszivárogtatták hírügynökségeknek.

A brüsszeli bizottság az EU-ba 2004-ben belépett új tagok közül Észtország, Lettország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Málta és Ciprus házatáján nézett körül.

 

 A másik két új tagország közül Litvániát a tavaszi euróövezeti jelentkezésekor már megvizsgálták, de a jelentkezését a csekély inflációs elcsúszás miatt elutasították, Szlovénia pedig túl van minden előzetes vizsgálaton, hiszen január elsejével már az euróövezet tagja lesz.

 

A bizottság jelentése szerint Magyországnak, Lengyelországnak és Csehországnak a nagy államháztartási hiány okoz gondot. Észtországban és Lettországban a gyors infláció a fő baj. Ugyanakkor Észtország az egyetlen az EU mind a tíz új tagja közül, ahol a központi bank tevékenységét szabályozó törvény mindenben megfelel az EU szabályainak.

 

Ciprust kedvezően értékelte az Európai Bizottság, "gazdasága erősen integrálódott az EU-ba" - írták a jelentés készítői. Helyeselték, hogy Ciprus jövőre rendkívüli vizsgálatot kérjen a brüsszeli bizottságtól és az Európai Központi Banktól, ily módon - elemzők véleménye szerint - Ciprus lehet a második az új EU-tagok közül, amely csatlakozhat az euróövezethez 2008-ban.

 

Málta jelenleg egy euróövezeti feltétel teljesítésére képes, ez a hosszú lejáratú hitelek kamatára vonatkozó feltétel, de jövőre még hármat teljesíthet, viszont továbbra is probléma a referenciaértéket meghaladó infláció. Szlovákia is csak a kamatfeltételt teljesíti egyelőre, de közel jár a központi bankra, az árfolyam-stabilitásra és némi erőfeszítéssel az államháztartási hiányra vonatkozó feltétel teljesítéséhez.

 

Az infláció jövőre és 2008-ban enyhülni fog, írták a jelentés készítői, sejtetve, hogy egyelőre nem tartják irreálisnak Szlovákia 2009-es euróövezeti csatlakozási céldátumát. A többi ország közül Litvániának, Lengyelországnak, Magyarországnak és Csehországnak nincs már hivatalos céldátuma az euróövezeti csatlakozásra, Észtország kormánya, az infláció kilátások miatt, éppen csütörtökön vált meg az addigi, 2008-as céldátumtól, új időpont megjelölése nélkül.

 

Lengyelország már teljesíti az inflációra és a hosszú távú kamatokra vonatkozó feltételt, de az államháztartási hiánya túl nagy, a zloty ingatag és a központi bankra vonatkozó törvény sem egyeztethető össze az EU-szabályokkal.

 

Magyarország jelenleg egyetlen euróövezeti csatlakozási feltételt sem teljesít, állapították meg a jelentés készítői.

 

 

(MTI)