Az EU erősíteni kívánja a globális humanitárius segélyezést

EU - 2021-03-10

Az Európai Bizottság szerdán javaslatot terjesztett elő azzal a szándékkal, hogy erősítse és hatékonyabbá tegye a koronavírus-járvány miatt egyre szükségszerűbb humanitárius segélyezést.

Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai képviselője szerint a humanitárius válságok akár több évig is elhúzódnak, ezért fennáll annak a veszélye, hogy a világ megfeledkezik azok áldozatairól. A koronavírus-járvány tovább súlyosbítja a legkiszolgáltatottabbak helyzetét, így az EU-nak még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a humanitárius segélyezésre.

Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztos hozzátette: a szükségletek szintje sosem volt még ilyen magas, miközben a globális segélyezők köre továbbra is aggasztóan szűk. "Jobban kell teljesítenünk, és ehhez fokoznunk kell humanitárius tevékenységünk hatékonyságát és hatását" - jelentette ki.

A javaslat értelmében a bizottság új mechanizmust fog kialakítani, hogy még közvetlenebb módon tudjon beavatkozni a válsághelyzetekbe, a segélyezési logisztika felgyorsítása, hatékonyabbá tétele által. A testület továbbá nagy hangsúlyt helyez nemzetközi humanitárius jog tiszteletben tartására is: jelentések szerint 2019-ben például 277 esetben követtek el támadásokat a humanitárius segélyszervezetek munkatársaival szemben, amelyek 125 emberéletet követeltek.

Emellett az EU célja, hogy megerősített szerepet vállaljon a válság által sújtott országok fejlesztésében és a konfliktus által sújtott térségek békeépítési folyamataiban.