Az Európai Bizottság, körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervet tett közzé

EU - 2020-03-11

- Az Európai Bizottság a körforgásos gazdaságra vonatkozó új cselekvési tervet tett közzé szerdán Brüsszelben.

Frans Timmermans a Zöld megállapodásért felelős biztos szerint, a klímasemlegesség eléréséhez - 2050-ig - elengedhetetlen az átállás a körforgásos gazdaságra.

"Ma gazdaságunk még mindig a hagyományos lineáris modellt követi, miközben folyamatosan csökken a meg nem újuló természeti erőforrások mennyisége. Ipari termékeink nagy része nem újrahasznosítható. A ma bejelentett cselekedési terv lehetőséget ad a gyártási módok átalakítására, illetve a tudatos fogyasztási szemlélet elterjesztésére" - nyilatkozta.

A cselekvési terv, a kedden bemutatott uniós iparstratégia részeként, intézkedéseket és jogalkotási javaslatot terjeszt elő fenntartható gyártási módokra és ipari termékekre való átállás előmozdítására.

Az intézkedések többek között az egyszer felhasználható termékek korlátozását, illetve az eladatlan tartós javak megsemmisítésének betiltását célozzák. Emellett, elősegítik fogyasztói tudatosságot és a megbízható termékinformációkhoz való hozzáférést, és a fogyasztóknak úgynevezett termékjavítási jogot hívatottak biztosítani.

A bizottság célja továbbá, hogy új európai szabványt hozzon létre az elektronikai cikkek tartósságának megerősítésére, továbbá az elektronikus hulladékok gyűjtésére és feldolgozására. Emellett, új szabályokra van szükség az mikroműanyagok kezelésében, biológiailag lebontható műanyagok alkalmazására vonatkozóan, valamint növelni kell a textil újrahasznosítást.

A bizottság reményei szerint, a körforgásos gazdaságra való átállás, több mint hétszázezer új munkahelyet teremt 2030-ig.